Dagens datum 1 november: Denna dag för ett år sedan blev två medlemmar av Gyllene gryning skjutna på öppen gata utanför partiets högkvarter i Aten.

GD-front

Fredagen den 1 november 2013 blev två medlemmar från det nationella partiet i Grekland, Gyllene gryning, skjutna och dödade utanför partiets högkvarter i Aten. George Fountoulis och Manolis Kapelonis höll vakt utanför högkvarteret då två män på motorcykel öppnade eld mot dem.

Attentatet mot Gyllene gryning kom i kölvattnet av en lång rad angrepp mot partiet. Bland annat satt (och sitter) partiledaren Nikolaos Michaloliakos samt stora delar av partiledningen fängslade, misstänkta för att leda en ”kriminell organisation”.

Antonis Samaras.

Antonis Samaras.

Greklands statsminister Antonis Samaras svor vid ett besök hos den amerikanska-judiska kommittén i New York att ”utrota Gyllene gryning” och att han skulle göra ”vad än som krävs”. Flera lagförslag blev senare godkända, däribland förslaget om en ”antirasistisk” lag som skulle skärpa straffen för så kallad hatkriminalitet och ett annat förslag som effektivt drog tillbaka all form av statligt stöd till partiet. Alla lagförslag var tänkta att förgöra Gyllene gryning.

nekros-460x399

Efter mordet gav partiledaren Michaloliakos ett officiellt uttalande där han skyllde mordet på den grekiska regimen och grekiska massmedier. Enligt partiledaren hade Gyllene gryning flera gånger bett om polisbeskydd efter de många dödshot som det fått till följd av den spända situationen.

— Antonis Samaras och Nikos Dendi är delaktiga i terrordådet mot Gyllene grynings huvudkontor i Neo Iraklio där två unga greker dödades och en skadades allvarligt. […] Detta var möjligt tack vare att partiets polisskydd vid huvudkontoret återkallas, trots att partiet har ansökt om skydd på grund av otaliga hot.

Ilias Kasidiaris.

Ilias Kasidiaris.

Gyllene grynings presstalesman, Ilias Kasidiaris, uttalade sig också om attentatet:

– Gyllene gryning har i över en månad angripits av myndigheter och av media. På denna grund begär vi ett hårt straff inte bara för de som utförde gärningen, utan också för dem som står bakom och uppmuntrade till denna kallblodiga avrättning. Vi vill uttrycka föra djupaste sympatier med familjerna och barnen. Dessa barn tillhör vår familj.

Hedrade de stupade i Aten
Under kvällen dagen, lördagen den 2 november, samlades tusentals greker utanför Gyllene grynings högkvarter för att hedra de mördade nationalisterna. Under ceremonin tände man ljus och lade fram blommor. Som en symbolisk handling hade man också ändrat namnet på gatan utanför högkvarteret genom att sätta George Fountoulis och Manolis Kapelonis namn på gatuskylten.

securedownload__article-460x284

Motståndsrörelsen demonstrerar i Stockholm
Över hela Europa visade nationella solidaritet och sympati genom olika aktioner. Och lördagen den 9 november, helgen efter mordet, arrangerade Nordiska motståndsrörelsen en stöddemonstration för Gyllene gryning i centrala Stockholm. Tre och tre gick Motståndsrörelsens aktivister och andra sympatisörer i ett långt fackeltåg till den grekiska ambassaden, där Julius Blomberg höll ett tal.

600

Blomberg talade om den grekiska regimens förföljelser av Gyllene gryning och det blodiga mordet utanför partiets högkvarter. Vidare talade han om vikten av solidaritet med våra grekiska kamrater, och att Gyllene grynings kamp inte bara handlar om Greklands framtid utan hela Europas framtid.

– Gyllene Grynings kamp är även mer än en inhemsk bedrift – deras strävan verkar inspirerande för hela Europa – inte minst dess norra delar, och partiets namn är numera känt, och fruktat, över hela jorden. Var vissa om att fienden vill allt annat än att deras, ibland hårdföra metoder och ofta kompromisslösa budskap blir något som sprider sig i den europeiskättade världen. Min sista mening tar jag på engelska för tydlighetens skull: WE STAND WITH GOLDEN DAWN!

Trots de kaotiska och krigszonsliknande förhållandena i centrala Stockholm var demonstrationen mycket framgångsrikt och fick stor uppmärksamhet i både nordiska och europeiska massmedier och alternativa medier.

Se film från demonstrationen nedan:

Tackbrev från Michaloliakos
Genom den solidaritet och uppmärksamhet som Nordiska motståndsrörelsen har visat Gyllene gryning och dess kamp i Grekland, både genom demonstrationen, aktivism och kontinuerlig medietäckning via Nordfront, mottog organisationen ett tackbrev från partiledaren Michaloliakos.

gyllene-gryning-brev

Ingen misstänkt och ingen gripen
Trots att mordet fångades på film av övervakningskameror, har det ett år senare inte gjorts några verkliga framsteg i fallet. Inga misstänkta, ingen anklagade och ingen gripna.

När Nordfront tidigare i år intervjuade Grigoris Georgitsopoulos, en aktivist från Gyllene gryning, sade han följande om förövarna:

— De kommer inte bli gripna förrän vi har makten. Polisen gör inte ens en ordentlig utredning.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net.


  • Publicerad:
    2014-11-01 14:53