UMEÅ. Serievåldtäktsmannen Niklas Lindgren går nu fri från övervakning från kriminalvården, trots en fortsatt bedömd återfallsrisk. Under sju år begick han grova och brutala våldtäkter mot kvinnor i Umeå och strax efter han frigavs blev han misshandlad med en golfklubba.

hagamannen

Hagamannen Niklas Lindgren.

År 2006 greps serievåldtäktsmannen Niklas Lindgren, i media känd som Hagamannen, efter att under minst sju år våldtagit flera kvinnor i Umeå. Mellan 1998 – 2005 begick han de grova och brutala våldtäkterna vilket i två fall nästan ledde till att offren dog.

Lindgren dömdes till 14 års fängelse och hade avtjänat två tredjedelar av sitt straff när han blev villkorligt frigiven för ett år sedan.

Sedan frigivningen har Lindgren levt under övervakning, men den avslutas idag trots att risken för återfall anses betydande. Den har dock sänkts från ”hög” till ”medel” under hans frigivna tid. Sedan augusti förra året lever han under skyddad identitet sedan han misshandlats med en golfklubba av tre män. Männen fälldes aldrig då de inte kunde bindas till brottet.

Den som fattar beslut om övervakning är Kriminalvården och vanligtvis är det ett år som gäller. För att kunna förlänga övervakningen krävs det att brottslingen inte skött sin övervakning eller kraftigt åsidosatt sina skyldigheter genom att undandra sig övervakning.

— Men jag har under mina år i Kriminalvården aldrig varit med om att övervakningsnämnden förlängt övervakningstiden för en villkorligt frigiven, säger Cathrin Ahlgren, chef för Kriminalvården i region nord.

Lindgren har fyra års prövotid kvar, till den 29 mars 2020. Om han under de här åren begår ytterligare brott kan tingsrätten välja att ta med de tidigare straffen när man utmäter nästa straff.

Erik Leijonram, sektionschef på Kriminalvårdens rättsenhet säger:

— Under prövotiden har man ingen skyldighet att hålla någon kontakt med kriminalvården, men det innebär att om man under tiden man befinner sig under prövotid begår ett brott igen och hamnar i domstol, så kan rätten besluta att delar eller hela återstående straffet som man har kvar förverkas.

Källa:
Hagamannen lever utan övervakning


  • Publicerad:
    2016-07-28 20:10