UTRIKES. Hamas avslöjar hur de lyckats överbelasta Israels luftvärn.

Den senaste tidens konfrontation mellan palestinska Hamas och Israel visade att en ovanligt låg andel av Hamas primitiva raketer sköts ned av det israeliska luftvärnssystemet Iron Dome.

Abu Obeida, talesman för Hamas väpnade gren Qassambrigaderna, säger att de genom att avfyra ett stort antal projektiler samtidigt lyckades överbelasta Iron Dome. Av runt 700 raketer sköts endast 240 ner av det israeliska luftvärnssystemet, vilket bland annat resulterade i fyra döda israeler och ytterligare åtminstone 80 skadade. Iron Dome kan förvisso läsa av var projektilerna landar, vilket gör att de inte behöver skjuta ner alla raketer som i många fall landar i exempelvis en öken.

Under det senaste större kriget mellan milisen Hamas och den högteknologiska armé som Israel har till förfogande dog fem israeler medan 67 skadades. Den konfrontationen ägde – till skillnad från den förra veckan – rum under en sjuveckorsperiod.

Israel själva hävdar att en av anledningarna till Iron Domes ovanligt låga nedskjutningsprocent var att många raketer sköts från såpass nära håll att systemet inte hann reagera.

Israel och Hamas ingick igår en bräcklig vapenvila.

Källa:
Hamas says newly-developed tactic behind ‘Iron Dome’ failure


  • Publicerad:
    2019-05-07 20:20