INRIKES. Riksdagsledamoten Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna och anklagar tidigare partikollegor för sexuella trakasserier.

I kvällens ”Kalla fakta” på TV4 medverkar två kvinnor som nyligen har lämnat Sverigedemokraterna. En av dem är riksdagsledamoten Hanna Wigh som bland annat säger att hon ska ha blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp av en riksdagskollega i riksdagens lokaler. Wigh har inte anmält händelsen och hon vågar inte säga vem den skyldige är.

— Han lade en hand mot min hals och tryckte upp mig mot väggen. Sedan tog han ner sin andra hand innanför byxorna på mig och tryckte upp ett finger, säger hon.

Per Vegelow, tidigare biträdande säkerhetschef för SD, säger i ”Kalla fakta” att riksdagsmannen ska ha utsatt flera kvinnor för sexuella trakasserier men att han skyddad genom ”immunitet” inom partiet.

— Honom kommer man inte att komma åt, säger han.

När partiledaren Jimmie Åkesson får frågan om han han kände till anklagelserna mot en partikollega så förnekade han all kännedom om händelsen. Han säger att han aldrig hört talas om det.

Även partiets presschef Henrik Vinge säger att partiet inte ska ha känt till några sexuella övergrepp. Vidare säger han att när man väl kom fram ”lyckades man inte hitta” riksdagsmannen som ska ha trakasserat kvinnorna. Vinge menar att avhopparna är ”bittra” på partiet och försöker hämnas.

Wigh menar att övergreppet mot henne tystades ned av partiet och hon har nu valt att lämnat Sverigedemokraterna. Hon blir därmed politisk vilde i riksdagen.

— Jag kan inte längre vara ett alibi för Sverigedemokraterna. Jag representerar inte längre SD, säger hon.

Även Maddelen Larsson, som suttit för Sverigedemokraterna i Falköpings kommunfullmäktige, hoppar också partiet. Hon påstår att även hon har blivit sexuellt trakasserad under sin tid i partiet. Hon säger att Sverigedemokraterna är som ”ett kriminellt gäng” som man ”inte lämnar ostraffat”.

Ett budgetmöte i Falköping den 13 september spårade ur när Hanna Wigh hamnade i slagsmål med en kvinnlig partikollega som ledde till att polisen fick in två anmälningar. En anmälan uppger att en av personerna blivit slagen två gånger på kinden och en gång i pannan, den andra anmälan är en motanmälan om olaga hot.

I ett uttalande till P4 Skaraborg ville Wigh förtydliga att hennes version är att hon attackerades av sin partikamrat och svarade med att knuffa undan den andra personen.

Källor:
Kalla fakta – Hotet inifrån SD
SD-kvinna anklagar kollega för sexbrott


  • Publicerad:
    2017-09-25 10:50