Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Kulturrelevanta sköldbärare dansar i kommunistvideo

Av Redaktionen, 2019-09-21
redaktionen@nordfront.se

KULTUR. Det marxistiska hardcorebandet Refused har släppt en ny musikvideo till låten REV001. I musikvideon ses bakgrundsdansare iklädda vitskjortor och bärandes på plastsköldar.

Hardcorebandet Refused från Umeå blev stora på 90-talet med sin hårda musik som propagerade för veganism, nykterism och marxism. Nu försöker bandet göra comeback med en musikvideo till den nya singeln ”REV001”, där man använder sig av Nordiska motståndsrörelsens estetik för ändamålet.

I videon delar sångaren Dennis Lyxzén scenen med fyra män, iklädda den uniforma klädsel som Motståndsrörelsen använder vid högtidliga tillfällen: Svarta byxor, vit skjorta och grön slips. Dessa bär också kravallsköldar i plexiglas, som starkt förknippas med Motståndsrörelsens funktionärer under demonstrationer och som populariserats med namnet ”plastsköldar”.

Att Refused känner sig tvingade att stjäla estetik från Nordiska motståndsrörelsen i sitt försök att göra comeback kan förklaras med ett uttalande som bandet gjorde tidigare i år:

Vi som tror på en rättvis resursfördelning i en jämlik, ekologiskt hållbar direktdemokrati, vi som använder könsneutrala pronomen och ord som solidaritet, moraliskt ansvar, intersektionalitet och klasskrig, vi som tror på den marxistiska principen ’Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov’ är i dagsläget jagade, hunsade, mot väggen, på fall, kringrända, vår rörlighet begränsad, våra rättigheter kränkta. Det har varit tydligt ett längre tag: det skymmer för våra värderingar.

DN:s kulturskribent Fredrik Strage – sedan tidigare öppen med sin förkärlek för nationell estetik – hyllar också Refuseds musikvideo i en krönika. Han skriver till och med att han gillar den mer än fashwave och att den ger honom ”samma förbjudna kittling” som en scen i musikalen ”Cabaret”.

Scenen han syftar på är när en pojke tillhörande Hitlerjugend sjunger ”Tomorrow belongs to me” – en sång som bland annat Skewdriver har gjort en cover på –  på en solig uteservering i en by i det nationalsocialistiska Tyskland. Scenen slutar med att alla på uteserveringen stämmer in i sången och höjer sina högerarmar i romerska hälsningar.


Scenen i ”Cabaret” som ger Fredrik Strage ”samma förbjudna kittling” som Refuseds nya musikvideo.

Strage avslutar sin krönika med att ge marxisterna i Refused en liberal känga, samtidigt som han utser REV001 till ”årets musikvideo”:

Den som inte känner till att Refused är Sveriges mest antifascistiska band tycker kanske att den dubiösa videon är problematisk. Den som, likt mig, är liberal stör sig nog också på att bandet i ett pressmeddelande skyller nynazismen på kapitalismen som gör folk ”infekterade med bristens gift, nödens gift, utförsäkrade, ställda mot varandra av ignoranta, samvetslösa, barnamördande torskar till tyranner”. Oansvarig sexualisering av politisk extremism ligger mig dock ännu närmare hjärtat än marknadsekonomi så jag utser härmed ”REV001” till årets musikvideo.

Källa:
Fredrik Strage: Refused ger mig samma förbjudna kittlingar som ”Cabaret”


  • Publicerad:
    2019-09-21 18:33