KULTUR I det senaste avsnittet av Solsidan dök en motståndsman upp hemma hos karaktären ”Mickan”.

Tv4-serien ”Solsidan” sänder sin sjunde säsong, och på senaste tiden har ett gäng bekanta symboler lyfts fram i tv-serien.

SS-bjudning hemma hos Schillers

Det hela började med att karaktären Mikaela ”Mickan” Schiller, som är väldigt förtjust i inredningstrenden White Rooms, laddade upp en bild på sociala medier med taggen #WhiteHomesMatter.

Inlägget var på temat inredning, men när Mickans make, Fredrik ”Fredde” Schiller kommer hem har inlägget fått spridning i helt andra intressekretsar.

— Hela ditt Instagramkonto är ju fullt av nazister som höjer dig till skyarna, och du svarar med hjärt-emojis och ”finaste ni”, klagar ”Fredde”, som spelas av Johan Rheborg.

— Men hur vet du att de är nazister, de är ju jätte-jätte snälla, frågar Mickan, som spelas av Josephine Bornebusch.

— Ja men titta på deras profiler vad de heter! ”Tors hammare”, ”Nordens korsriddare”, ”Arisk front”, svarar Fredde, innan Mickan föreslår att de nya vännerna kanske är intresserade av inredning också.

— Vi måste kunna hitta någon annan metod än att bjuda in halva SS, beklagar sig Fredde till slut.

Den snälla grannen

Vid ett annat tillfälle får Mickan hem ett gäng matkassar, och precis då passerar en trevlig granne som frågar om hon vill ha bärhjälp.

— Man ställer ju upp för grannarna, inga problem, ler mannen. I folkgemenskapens tecken.

Som tack för bärhjälpen tänkte Mickan bjuda grannen på kaffe. När han tar av sig jackan uppdagas, precis som man hade kunnat gissa, att den trevlige grannen är nationalsocialist.

Han har på sig en vit t-shirt med ett stort tryck av Nordiska motståndsrörelsens riksruna och texten ”Vit kamp”. Här får vi poängtera att Tv4 inte har bett Nordiska motståndsrörelsen om lov att få använda symbolen.

— Dina barn, är de lika blonda och ariska som du är, frågar grannen i förbifarten.

Mickan, som ännu inte är upplyst om nationalsocialismens förträfflighet jagar ut den trevliga mannen från huset.

Då mannens t-shirt inte säljs på webbutiken Greenpilled.com får man anta att han är en sympatisör som har gjort tröjan själv. Nordfront har heller inte kunnat bekräfta att han är medlem i Nordiska motståndsrörelsen, så därför uppmanas han att ansluta sig.

Nej men skämt åsido, jag tar med mig ett antal saker från de här sekvenserna i Solsidan.

Det första är att Nordiska motståndsrörelsen konstant är kulturrelevant. Det talas om organisationen i media, vi syns och hörs överallt, även i landets kanske populäraste tv-serie. 2019 slog man rekord med över 2,3 miljoner tittare på ett avsnitt.

Scenerna är relativt verklighetstrogna, bortsett från de överdrivna och stereotypa kommentarerna. Det gör dock inte så mycket, det passar bra i en humorserie. Jag tyckte faktiskt själv att scenerna var ganska roliga.

Det jag menar är att nationalsocialister, precis som Mickan uttrycker, är ”jätte-jätte snälla”. Fientlig media försöker alltid utmåla oss som elaka och hatiska massmördare, men den bilden stämmer inte. Vi drivs alla av kärleken till vårt folk.

En annan aspekt jag tänkte på är att nationalsocialister finns över allt, ungefär som man visar i Solsidan. Det finns garanterat nationalsocialister på inredningsforum på sociala medier. Du kan möta nationalsocialister lite över allt, det kan till och med vara din snälla granne som hjälper dig med matkassarna.