ESTONIAKATASTROFEN. Försvarsminister Peter Hultqvist säger nu att Haverikommissionen ska få tillgång till hemliga dokument som handlar om Estoniakatastrofen. Dokumenten ska innehålla uppgifter om militära transporter ombord på Estonia. 

Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Raul Mee (CC BY 2.0) .

Försvarsminister Peter Hultqvist lovar nu att Haverikommissionen ska få ta del av hemliga uppgifter angående Estoniakatastrofen. Enligt Hultqvist ska det finnas uppgifter om att Försvarsmakten transporterat militär utrustning på den civila färjan Estonia.

Försvarsministern besökte under gårdagen försvarsutskottet, där han utfrågades om att det skulle ha funnits militära transporter ombord på fartyget. De aktuella uppgifterna har nyligen uppmärksammats i den nya dokumentärserien”Estonia – fyndet som förändrar allt”.

I dokumentär berättar Sarah Hedrenius, som överlevde förlisningen, att hon sett militära fordon köra ombord på fartyget innan de lämnade hamnen i Tallinn.

Hultqvist kunde dessvärre inte ge några klara svar på frågorna under mötet med försvarsutskottet. När han talade med Sveriges Radio påstod han att regeringen och riksdagen inte hade något att dölja.

— Det är ingenting som hemlighålls. Regeringen har inget intresse av att hemlighålla någonting, eller att på något vis dölja något i det här. Men däremot ska det ju ha sin riktiga gång och det är haverikommissionen som den centrala rollen i detta.

Mikael Oscarsson (KD), anser att det fortfarande finns frågor kvar om Estoniakatastrofen som ännu inte besvarats, och att man därför borde tillsätta en ny utredning.

— Regeringen borde nu ta ställning för att det behövs en oberoende kommission som går till rätta med dom här frågetecknen och som redovisar till allmänheten exempelvis vad som kommer fram vid en dykning.


  • Publicerad:
    2020-11-06 16:00