FINLAND. För att fira Finlands hundrade år som självständig nation kommer man att i år att ha fler hedersvakter än någonsin vid kyrkogårdar runtom i landet.

Enligt tradition har man i Finland haft hedersvakter vid de fallnas minnesmärken på kyrkogårdarna runtom i landet men i år blir det exceptionellt. Man ämnar i flera städer i Finland att ha en hedersvakt vid varje grav som tillhör de fallna soldaterna. Hedersvakten ska i år även vara av samma ålder som personen i graven, när denne dog. Detta är dock lättare sagt än gjort. Bara i Tammerfors söker man 749 personer i åldrarna 16 till 44 år för att uppnå det exceptionella målet.

Projektet har dock väckt ett stort intresse bland allmänheten och man förväntar sig hedersvakter i rätt ålder vid samtliga gravar. Att så många av de fallna var så unga har även det väckt en hel del tankar hos såväl allmänheten som de som organiserar evenemanget. Något som även tas upp av en projektets koordinatorer.

— Det har rört mig personligen att så många av de som föll var så unga. Deras bortgång har rört deras närstående och bekanta, och det är svårt att sätta sig in i tanken hur hemskt det måste ha varit, säger en av dem.

Under de finska krigen åren 1939-1945 föll sammanlagt 95 000 soldater.

Källor:
Omkomna i finska krigen 1939-1945
Poikkeuksellinen kunniavartiosto: jokaiselle sankarihaudalle samanikäinen mies kuin vainaja oli kaatuessaan


  • Publicerad:
    2017-11-03 08:45