INRIKES Dokumentärfilmaren Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson döms för den särskilda lagen om brott mot gravfriden vid Estonias vrak.

Det var efter dykningar kring Estonias vrak som presenterades i en uppmärksammad dokumentärserie 2020 som det officiella narrativet om Estonia-katastrofen började ifrågasättas. Detta då dykningarna avslöjade ett stort hål på sidan av fartyget.

Dokumentärskaparen Henrik Evertsson vann samma år Stora journalistpriset för dokumentärserien Estonia – fyndet som ändrar allt.

Nu har Evertsson som även känd för att ha gjort dokumentärer om Nordiska motståndsrörelsen, dömts för brott mot en särskild lag om ”gravfrid vid Estonias vrak”.

— Det finns ett starkt allmänintresse för att upprätthålla gravfriden kring M/S Estonia, som är gravplats för ett stort antal personer. Skyddet för gravfriden väger starkare än intresset till skydd för yttrande- och informationsfrihet, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl vid Göteborgs tinsrätt, i ett pressmeddelande.

Evertsson döms tillsammans med vrakexperten Linus Andersson till dagsböter.