Henrik Pihlström , nationell musiker, mångårig aktivist i Motståndsrörelsen samt medarbetare här på Nationellt Motstånds redaktion, har av tidningen Nationell Idag korats till Årets fosterlandsvän.

Henrik Pihlström delar utmärkelsen med Jan Milld, en framträdande invandringskritiker. Milld har dock valt att inte ta emot priset då han enligt Nationell Idag ”inte ville förknippas” med de övriga personer som har nominerats av NI:s läsare. Priset, förutom äran, är ett diplom samt hälften av prissumman som är på 10 000 kronor.

Så här beskriver Nationell Idag kriterierna för priset:
”Att välja ut en som står ut alldeles extra har varit en tuff utmaning. Det finns många kriterier man kan ta hänsyn till; vad man uträttat under 2010, lång och trogen kamp, en föredömlig nationell livsstil, nytänkande, inspiration, att man inte ger sig osv.”

Att Henrik Pihlström tilldelats priset motiveras med att han ”via sin musik och texter gett gestaltning, kärlek och uppskattning till det land som fött honom. Hans verk skapar gemenskap för den allt större skara svenskar som känner som han, att den nationella gemenskapen är något som är större än de själva.” Samt att han ”är en person som i sin gärning och sitt dagliga liv lägger stor tonvikt vid att leva som en riktig nationalist – osjälviskt, att göra det som är rätt framför det som är bekvämt, som god kamrat och en tillgång för gruppen.”

Vi ringde Henrik och ställde några frågor:

Tidningen Nationell Idag har utsett årets fosterlandsvän. Blev du förvånad att det blev du?
Jag blev förvånad. Däremot så hade jag en känsla av att det fanns en viss chans att det skulle kunna bli jag.

Hur ser du på att Jan Milld, enligt Nationell Idag, ”inte ville förknippas” med övriga nominerade?
Jag orkar inte lägga in någon värdering i det, men jag anser att han gör ett misstag och att hans analys är felaktig. Som ett exempel, skulle han må bättre i ett sammanhang där han var omgiven av socialdemokrater typ Göran Greider och Mona Sahlin? Jag personligen skulle anse det betydligt mer komprometterande att synas tillsammans med sådana. Jag anser att han gör ett bra jobb med invandrarstatistik osv, men jag gissar att det är andra viktiga frågor i sammanhanget som han utelämnar. Jag tror att han genom detta försöker upprätthålla sin yttre ”image”.

Vad ska du göra med prispengarna?
Jag har läst att motiveringen till nomineringen var just en förhoppning att det ska hjälpa framtida skivprojekt, så pengarna kommer oavkortat gå till min nästa skiva.

När kommer nästa skiva, är den på gång?
Idén är att den ska vara klar det här året. Jag styr inte helt över tidsplanen, men räknar med att vi ska kunna ha den färdig i slutet på sommaren.

Kan du berätta lite om skivan?
Till skillnad från den tidigare skivan är det lite mer fart och fläkt. Den kommer hålla en högre professionell nivå, det blir inte långrandiga ”gråtballader” i samma utsträckning och det är min uppfattning att den kommer att överraska och kunna smältas av en bredare publik än tidigare. Jag vågar hävda att det är en skiva som tar hårt ställning politiskt och därför skulle kunna betecknas som radikal.

Innan vi avslutar, har du något att tillägga?
Det var prestigelöst och mycket modigt av Nationell Idags jury att utnämna mig. Jag blev mycket glad och uppmuntrad av det här.

Läs mer om Årets fosterlandsvän på Nationell Idags hemsida:
Årets fosterlandsvän utsedd!


  • Publicerad:
    2011-04-14 00:00