MUSIK.  Denna vecka presenterar Nordfront låten ”Hjulet vänder” med Hindarfjäll.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då kulturredaktören Daniel Olofssondaniel.olofsson@nordfront.se.

Hindarfjäll är ett svenskt fornnordiskt folkmusikband som skapades av sångaren Nils Edström och Elias Pettifor 2015. Bandet startade som ett projekt där de båda musikintresserade vännerna skapade en låt som heter ”Så som träden viskar hans namn”. Efter den låten uppstod samarbetssvårigheter som resulterade i att Pettifor slutade spela i bandet och ersattes av Samuel Tibell som sedan dess har utgjort kärnan i bandet tillsammans med Edström. Hindarsfjäll använder enkla instrument som flöjt, slagverk i skinn, mungiga och gitarr för att skapa sin stämningsfulla musik.

Bandnamnet kommer från den fornnordiska mytologin och hänvisar till ett fjäll som omringats av en mur av eld där jungfrun Brynhild satt fången i väntan på att gifta sig med den hjälte som kunde rida genom muren och rädda henne. I sagan framkommer att Gunnar Gjukeson och Sigurd Fafnesbane skulle framföra Gunnars frieri till Brynhild. Men sagan får ett oväntat slut när det visar sig att Sigurd rider genom elden istället, som i sin tur resulterar i konflikter som leder till Sigurds död.

”Hjulet vänder” är en mörkt orienterad låt med lovande lyrik. Den korta texten förtäljer om ljusare tider och en vädjan om uppväckelse, med återkommande körer. Men det är framförallt den eleganta nordiska melodin varvat med de bastanta trumslagen som står i låtens centrum.

Avslutningsvis kan det nämnas att Hindarsfjäll tidigt i sin karriär tog avstånd från den nationalism som annars är vanligt förekommande band artister och fans inom den här subgenren av folkmusik som ofta kallas neofolk.

Låttext:

Gro, gro
Solen är här
Ljusare tider nalkas
En viskande vind smeker min kind

Skogens väsen vaknar till liv
Titta upp mot himlen och höj din kniv

Genom ord och offer
Tar vi kontakt med en högre makt

Stig upp från er dvala
De gamla har talat
Hjulet Vänder