Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Högt deltagande i österrikiskt presidentval

Av Redaktionen, 2016-12-04
redaktionen@nordfront.se

ÖSTERRIKE. Eftersom Österrikes konstitutionsdomstol underkände det presidentval som landet höll i våras håller man i dag ett nytt presidentval. Det rapporteras redan om högt valdeltagande och valet väntas dessutom återigen bli väldigt jämnt.

vanderhofer

För andra gången ställs den vänsterliberale Alexander Van der Bellen mot den invandringskritiske Norbert Hofer.

Idag hålls presidentval i Österrike där den invandringskritiske Norbert Hofer från det nationalistiska Frihetspartiet (FPÖ) ställs mot den före detta partiledare för De Gröna och fristående vänsterliberalen Alexander Van der Bellen.

Det är dock inte första gången dessa två möts i ett presidentval. Den 22 maj i år möttes de i en väldigt medialt uppmärksammad duell som slutade väldigt jämnt och slutligen ogiltigförklarades av landets konstitutionsdomstol på grund av misstankar om oegentligheter.

Inför valet i maj höll Europas kulturmarxister andan inför utsikten att Västeuropa kanske skulle kunna få sin första ”högerextrema” president sedan andra världskriget. I svensk media skrev bland annat Aftonbladets Wolfgang Hanson att det hela ”påminner om 1930-talets Europa” och att FPÖ är ett parti med ”rötter i nazismen”.

Valet blev som väntat en riktig rysare där kandidaterna, som ofta beskrivits som varandras motpoler, ständigt gick om varandra i opinionsundersökningarna. Under valnatten när samtliga röster utom poströsterna räknats utropades Hofer först som segrare, om än med knapp marginal. Dagen efter när när de ca 700 000 poströsterna räknats lyckades dock Van der Bellen med det som bara kvällen innan ansågs omöjligt: han gick om Hofer och vann med 50,3 procent mot Hofers 49,7 procent. Det innebar att Van der Bellen vann med knappt 31 000 röster.

Med tanke på hur västerländsk media hetsat mot Hofer och favoriserat Van der Bellen, hur jämt valet blev och hur man ändrade resultatet i sista sekunden växte ganska snart misstankar om att något inte stod rätt till.

van der bellen wins

Med tanke på omständigheterna kring Van der Bellens knappa vinst i presidentvalet växte misstankar om oegentligheter och valfusk.

Efter diverse undersökningar visade det sig mycket riktigt att det förekommit oegentligheter i nästan samtliga av de 117 valdistrikten. Det mesta handlade intressant nog om poströsterna, som på olika sätt hanterats och räknats för tidigt, i vissa fall innan valtjänstemän ens hunnit komma till platsen för att övervaka och leda processen.

Inrikesministeriet bekräftade så småningom också att 23 000 av rösterna kastats eftersom de räknats före klockan 21 på valdagen, då räkningen enligt lagen ska börja. Dessutom ska uppemot 2 000 röster ha ogiltigförklarats på grund av allvarligare oegentligheter, såsom att personer utan rösträtt lyckats rösta.

Med tanke på detta lämnade FPÖ in en 150 sidor lång överklagan till Österrikes konstitutionsdomstol där man beskrev samtliga oegentligheter som upptäckts i detalj.

Ett alternativ för domstolen hade varit att kräva omröstning i de distrikt där oegentligheter och valfusk har kunnat bevisas ifall man kommit fram till att dessa faktorer kunnat ha en avgörande betydelse för valresultatet. Domstolen gick dock längre och underkände alltså andra omgången av presidentvalet i sin helhet, vilket innebär att Van der Bellen aldrig svors in som Österrikes president som planerat.

Från början lät man meddela att omval skulle hållas i september eller oktober, men av olika anledningar fick det skjutas fram till 4 december.

Enligt rapporter har valdeltagandet alltså varit väldigt högt och opinionsinstituten har inte kunnat förutspå vem som kommer att vinna denna gång. Detta innebär att resultatet kan komma att avgöras av poströsterna, precis som under förra valet.

Många österrikare köade länge för att få rösta på sin presidentkandidat under söndagen.

Många österrikare köade länge för att få rösta på sin presidentkandidat under söndagen.

Myndigheter och valarbetare har förstås varit väldigt noga att göra allt korrekt denna gång. Det har dock redan rapporterats om oegentligheter, bland annat med privatpersoner som försökt sälja sin röst till högstbjudande på Facebook.

Karl-Heinz Grundböck, som är talesperson för Österrikes inrikesministerium, lovar dock att varenda fall kommer att utredas.

Traditionellt sett har Österrikes president framförallt en ceremoniell roll med vissa möjligheter att lägga sig i politiken som av tradition inte används. Norbert Hofer har dock under valkampanjen varit tydlig med att han kommer att utnyttja sin möjlighet att påverka landet i en mer positiv utveckling till fullo.

Van der Bellen har kommit med liknande uttalanden och har bland annat sagt att han som president tänker använda sin makt för att stoppa Hofers FPÖ att bilda regering även om de vinner ett parlamentsval.

Ifall Hofer vinner valet blir han den första öppet nationalistiske presidenten i Västeuropa efter andra världskriget. Enligt många experter har både Brexit och Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet gjort utsikten för detta ännu större än det var i maj.

Källor:
AUSTRIAN ELECTION: Leaders vote as nation turns out for knife-edge election
We Won: Austrian Court Declares Presidential Election Do-Over!
Snart kan vi vara tillbaka i nåt som liknar 1930-talets Europa
De gröna vinnare i valet i Österrike
Austrian far-right party challenges presidential election results


  • Publicerad:
    2016-12-04 17:00