UKRAINA. En homofestival i den ukrainska staden Lviv avbröts i helgen efter att ha mött motstånd från både nationalister och ukrainska myndigheter.

ukraina

En homofestival avbröts i helgen efter att ha blivit motarbetad av ukrainska myndigheter och nationalister i staden Lviv.

Homofestivalen arrangerades av organisationen Insight och gick under parollen ”likavärde” och skulle enligt planen ha haft filmvisningar, diksussioner och offentliga arrangemang.

Enligt en av arrangörerna, Olena Shevchenko, blev de bemötta av en låg samarbetsvilja av ukrainska myndigheter, då varken polis eller offentliga myndigheter gav sin välsignelse till arrangemanget. Dessutom ska flera uthyrare ha dragit sig ur när det blev känt att borgmästaren i staden inte hade gett sitt stöd. Även hotellet ska ha visat motstånd, säger Shevchenko.

— Hotellet som vi hade bokat för ditresande gäster sa att vi inte kunde bo där. När vi kom sa hotellchefen att myndigheterna hade ringt och förklarat att vi var pervon. De hade googlat oss och sagt att såna som vi borde brinna i helvetet.

Arrangörerna lyckades dock att ordna ett nytt hotell, men problemen stannade inte där.

Under fredagskvällen fattade lokala myndigheter beslut om att alla offentliga arrangemang skulle förbjudas samma helg, vilket satte käppar i hjulen för planerna till homofestivalen. Shevchenko säger att upp mot trettio nationalister befann sig på platsen när beslutet togs, något som de uppfattade som hotfullt.

Mitt under själva arrangemanget, där runt 70 homoaktivister deltog, blev det nya hotellet omringat av 200 protesterande nationalister. Polis tillkallades till platsen men bara en polispatrull dök upp. Efter en timme ska flera polisstyrkor ha dykt upp och homoaktivisterna evakuerades från området med buss. Arrangemanget avbröts officiellt då.

Maxim Eristavi, en ukranisk homoaktivist, var extremt besviken på de ukrainska myndigheterna efter helgens nederlag. Enligt honom är det en också en särskilt stor besvikelse att myndigheterna inte har fördömt händelsen.

Stadens borgmästare, Andriy Sadovy, bröt tystnaden under söndagen. På sin Facebook-sida la han dock skulden på både homoaktivisterna och nationalisterna.

— Gårdagens händelser i Lviv är ett resultat av en noggrant planerad provokation. Deltagare från bägge sidorna var medvetna eller omedvetna brickor i en större bild.

Uttalandet gjorde inte homoaktivisterna mindre upprörda.

Källor:
Homofestival møtte motstand i Ukraina
LGBT festival in Ukraine abandoned after far-right protest


  • Publicerad:
    2016-03-22 16:13