BROTT. Hovrätten fastställer domen mot den så kallade asylaktivisten Elin Ersson. Hon döms för brott mot luftfartslagen efter att ha hindrat ett plan att lyfta med en våldsbrottsdömd afghan som skulle hem.


En passiv-agressiv och gråtande Elin Ersson livesände sitt brott.

Det var 2018 som svenskan Elin Ersson vägrade sätta sig ned i ett plan som skulle flyga hem en utvisad afghan. Afghanen som Ersson ville hjälpa fanns dock inte på planet, vilket dock en annan afghan som hade dömts till fängelse och utvisning för att ha misshandlat sin fru och sina två barn.

Erssons egen livesändning från händelsen, där hon hindrade utvisningen av kvinnomisshandlarafghanen, blev snabbt viralt och hon kom i efterhand att misstänkas för brott.

I två tingsrättsförhandlingar dömdes Ersson för brott mot luftfartslagen, då den första fick tas om när en nämndeman befanns jävig.

Under onsdagen har dock hovrätten fastställt tingsrättens dom och Ersson döms att betala 60 dagsböter om 70 kronor.

Nyheter Idag skriver att Ersson försökte försvara sig med att planet inte var i luften under hennes uppvisning, samt att hon saknade uppsåt då någon kompis i Danmark hade sagt åt henne att det var tillåtet att bete sig som hon gjorde. Resonemanget köptes dock inte av hovrätten.


  • Publicerad:
    2020-05-20 18:30