INRIKES I sin dom fastslår hovrätten att för att nödläge ska kunna åberopas som skäl till lagöverträdelse, krävs att gärningspersonen vid gärningstillfället genom sitt agerande troliggör att nödläge föreligger.

I ett etniskt homogent glesbefolkat Norden med bistert klimat har det varit en självklar rätt för en nödlidande vandrare att ta sig in i ett ödsligt beläget vid tillfället övergivet hus. Och denne vandrare har enligt tradition sedan tacksamt och med råge ersatt husägaren för mat, logi och de eventuella skador som hans inbrott åsamkat dennes hus. Idag lever vi i en annan sorts samhälle.

I Mål nr B 1136-24 dömer nu Hovrätten för Nedre Norrland en 26-årig och en 36-årig man till ett och ett halvt års fängelse vardera, efter att de både brutit sig in i en bärgningsbil och två stugor i Sandviken. De två har i såväl hovrätten som dessförinnan i Gävle tingsrätt (mål nr B 1084-24) åberopat att de vid tillfällena i fråga befann sig i en nödsituation, då de ”gått vilse i kylan” – en argumentation som de båda domstolarna underkänner med motiveringen att männen inte agerat på ett sätt som troliggör att de befunnit sig i nöd.

Lämnar bilen när de inte hittar nycklarna

På övervakningsfilm syns männen gå fram till en olåst bärgningsbil, öppna dörren, hoppa in och sätta sig. De tycks därefter leta efter något inne i bilen – gissningsvis dess nycklar – och när de trots idoga försök inte verkar finna det de söker, lämnar de bilen. Såväl tings- som hovrätt ser detta inbrott som ett försök till stöld, medan männen hävdar att deras enda syfte med det var att värma sig – vilket deras agerande vid tillfället enligt de båda domstolarna motsäger

Angående åberopandet av nödsituation på grund av kyla skriver tingsrätten:

Att sätta sig i en avstängd bil för att strax därefter lämna densamma framstår emellertid som ett märkligt agerande om det skulle vara fråga om en nödsituation.

Männen fälls här i tingsrätten för försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel. 26-åringen fälls även för stöld, då han tog med sig en fjärrkontroll från bärgningsbilen.

Lämnar "uppvärmningshuset" med högar av stulna kläder

Ägaren till ett av de drabbade fritidshusen ser genom sin övervakningskamera männen ta sig in i hans stuga genom ett fönster, vars ruta en av dem just krossat med en sten.

När husägaren genom övervakningskamerans högtalare meddelar männen att han ringt polis, som, förklarar han, är väg till platsen, försöker männen slå sönder kameran – dock inte med större framgång än att ägaren genom den kan se dem lämna huset med en hel del stulna kläder.

Inbrottstjuv

När polisen anländer till platsen, har männen brutit sig in i ett annat näraliggande fritidshus, där de redan hade hunnit med att orsaka en hel del skadegörelse.

De två männen vidhåller i rätten att de under den kalla natten brutit sig in i de båda stugorna av nöd, men tingsrätten invänder att de i så fall inte borde ha lämnat den första fullt uppvärmda stugan. Männen döms i tingsrätten för en rad brott, bland annat tillgrepp av fortskaffningsmedel, inbrottsstöld och försök till inbrottsstöld – till fängelse i ett och ett halvt år vardera. Hovrätten för Nedre Norrland fastställer nu Gävle tingsrätts dom i dess helhet.