20130306_chavez

Under tisdagen avled Venezuelas president Hugo Chávez efter två års kamp mot cancern.

Hugo Chávez blev 58 år gammal och var president i Venezuela i 14 år. Han var mycket populär bland sitt folk. Den politik som Chávez förde kan närmast liknas vid en slags sydamerikansk version av nationalsocialism.

Venezuela är världens femte största oljeexportör och Chávez såg till att i alla fall delvis ta nationell kontroll över oljeexporten. Vinsterna från oljeindustrin skulle komma folket tillgodo. Reformer som detta gjorde att han runt om i världen fick många fiender. Att han dessutom ville frakta hem Venezuelas guldreserv och öppet kritiserade det globala banksystemet gjorde honom till en direkt måltavla. Chávez hade goda kontakter med Kuba, Iran, Syrien och forna Libyen. Man kan kortfattat säga att han vågade trotsa den världselit som idag härskar.

Chávez kritiserade ofta USA och han har i såväl offentliga tal som nidvisor kritiserat hur de beter sig i världen. Varje söndag klockan 11:00 (från år 1999 till år 2012) framträdde Chávez i Venezuelas statstelevision där han hade en egen talkshow under namnet Hallå president (Aló Presidente). Det var ett program utan manus där medborgarna kunde ringa in och fråga presidenten olika frågor och debattera. Han bjöd även in egna ministrar och generaler för att offentligen tala med dem och ge dem direktiv. Detta gav förstås en sann folklig insyn i politiken. TV-programmet hade väldigt höga tittarsiffror trots att det ofta höll på ganska länge. Man hade ingen fastslagen tid då programmet skulle sluta men oftast höll det på fram till 17:00.

Chávez efterträdare Vice-president Nicolas Maduro var den som offentligt meddelade Venezuelas folk att deras president var död. Kort därefter meddelade han även att han var övertygad om att presidenten blivit mördad. Han sa: ”Det finns inga tvivel om saken, vid rätt tillfälle kommer vi att sammankalla ett medicinskt råd som kommer att bekräfta att han blev mördad”. Vidare jämförde han Chávez död med Yassir Arafats (PLO:s forne ledare) som misstänkts blivit förgiftad av det radioaktiva ämnet polonium av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Vi har flera gånger tidigare skrivit om Hugo Chávez. I januari 2010 höll Chávez ett tal där han uttalade att det kapitalistiska systemet, ”vägen till helvetet”, marknadsför behovet av cigaretter och andra droger för att sedan kunna sprida dem till fattiga länder. I samma tal fördömde han importen av Barbie-dockor och uppmanade den inhemska leksaksindustrin att producera dockor som ser ut som landets befolkning. Hugo Chávez har även uppmanat befolkningen att sluta dricka Coca Cola och istället dricka fruktjuice som produceras av det egna folket i Venezuela.

Chávez var en frisk fläkt i världspolitiken. En politiker som vågade ifrågasätta den rådande världsordningen och kommer därför vara saknad av andra än sitt eget folk.

Slutligen rekommenderas ett tal av Hugo Chávez där han kritiserar George W Bush:


  • Publicerad:
    2013-03-06 22:30