UTRIKES. Bolivias indianske president Evo Morales avgår efter att militären uppmanat honom till det.

Bolivias före detta president Evo Morales.

Efter att den sedan år 2006 sittande bolivianske presidenten – den vänsterorienterade aymaraindianen Evo Morales – vunnit ett nytt presidentval i höstas utbröt protester i landet. Detta eftersom att bland annat proamerikanska krafter i landet spred tvivel kring hur rösträkningen ska ha gått till. Morales vann valet med just över 10 procent, vilket i enlighet med landets lagar innebar att han slapp ställa upp i en andra omgång mot den USA-kopplade kandidaten Carlos Mesa.

Efter några veckors protester från delar av befolkningen samt ett utlåtande från den nord-, central- och sydamerikanska samarbetsorganisationen OAS om att valet inte gått korrekt till gick Morales med på ett omval. Men efter att Bolivias militära ledning uppmanat honom att avgå valde Morales trots allt att göra just detta.

— Jag avgår från min presidentpost så att Carlos Mesa […] slutar förfölja socialistiska ledare, sa den förre presidenten i ett TV-sänt tal.

Han hoppas också att hans avgång kommer att stoppa de våldsamma protesterna i landet.

— Det är min skyldighet som den första infödda presidenten, för alla bolivianer, att söka denna fredslösning, fortsatte Morales som avslutningsvis vände sig till sina supportrar för en uppmuntrande uppmaning.

— Detta är inget förräderi. Kampen fortsätter. Vi är ett folk.

Evo Morales var god vän med socialistledaren Hugo Chavez i Venezuela medan denne levde och stod för en nationalistisk, eller ”infödd”, socialistisk politik med antiamerikanska och antiimperialistiska förtoner.

Källa:
Bolivian President Morales announces his resignation


  • Publicerad:
    2019-11-11 18:30