BOLIVIA. Bolivias president Evo Morales väntas gå mot en storseger i Bolivias presidentval.

Evo Morales hälsar sina anhängare.

Evo Morales hälsar sina anhängare.

Valundersökningar tyder på att Bolivias sittande president Evo Morales kan se fram emot sex nya år som president för Bolivia. Morales som styrt landet sedan 2006 ser ut att vinna presidentvalet i första omgången med omkring 60 procent av rösterna.

Morales är den förste ledaren för Bolivia som kommer från den inhemska indianbefolkningen, och går till val på en nationalistisk form av socialism han kallar ”infödd socialism”. Infödd socialism innebär socialism utformad för de etniska indianernas behov, och motstånd mot västerländsk imperialism inklusive sionismen.

Innan Morales kom till makten var Bolivia ett av världens fattigaste länder som var totalt utplundrat av multinationella företag. Morales, som inte ens gått ut högstadiet, reformerade efter maktövertagandet ekonomin och nationaliserade flera stora företag och lät staten ta ett större ansvar för befolkningens ekonomi. Reformerna har nu lett till att Bolivia har störst ekonomisk tillväxt i hela Sydamerika med en årlig medeltillväxt på över 5 procent.

Morales är även en av de ledare i världen som varit hårdast i sin kritik mot Israel och USA, och har aktivt stöttat människorättskämpar som Edward Snowden och Julian Assange. Bland annat har han upphävt israelers rätt att fritt utan visum färdas i Bolivia och deklarerat att Israel är en terroriststat som begår brott mot mänskligheten. I den kampen har han knutit täta kontakter med Ryssland vilket lett till trakasserier från EU. Bland annat har EU tvingat ned Morales flygplan över Österrike i jakt på Snowden.

Källor:
Morales går mot seger i valet
Bolivia votes in presidential poll; Morales seen cruising to win
Evo Morales threatens to close US embassy in Bolivia as leaders weigh in
Bolivia: Israel är ”terroriststat”


  • Publicerad:
    2014-10-13 23:00