Bolivias regering har annonserat att man kommer bojkotta Coca Cola. Detta kommer ske vid slutet av Maya-kalenderns nuvarande cykel. Det är inte världen som kommer att gå under utan den kapitaliska världsordningen, menar man.

”21 december kommer att vara slutet på egoism och uppdelning. 21 december kommer vara slutet på Coca Cola”, utlovar Bolivias utrikesminister David Choquehuanca. ”Planeterna kommer att stå i linje för första gången på 26 000 år och detta är slutet på kapitalism och början på kommunitarism*”, säger Choquehuanca till den venezuelanska nyhetstidningen El Periodiquito.

Ministern uppmanar Bolivias folk att dricka persikoläsken Mocochinche som ett alternativ till Coca Cola. Hugo Chavez, Venezuelas preisdent, har följt upp bojkotten och uppmanar sina landsmän att sluta dricka Coca Cola och istället dricka fruktjuice som produceras i Venezuela.

Bolivia har tidigare blivit ett få länder utan ett enda McDonalds. Folk föredrog lokal snabbmat, som sägs kosta endast en tredjedel av McDonalds skräpmat. McDonalds kunde inte fortsätta sin verksamhet i Bolivia på grund av en ”kulturell förd bojkott”.

*Kommunitarism framhåller vikten av det civila samhället och dess värderingar. Kommunitarismen ställer sig emot liberalismen och dess extrema fokusering på individen.


  • Publicerad:
    2012-08-03 15:44