VÄXJÖ. Idag kom domen mot den 26-åriga kvinna och den 52-årige man som varit misstänkta för djurplågeri efter att ha kört iväg med en hund fastbunden på bilens dragkrok.

Den 25 juli förra året hamnade ett par i bråk med varandra i den småländska orten Växjö. För att lugna sig efter bråket ska den 26-åriga kvinnan ha satt sig på marken bakom parets bil och bundit fast hunden, en american staffordshire terrier på bilens dragkrok. Efter en stund kom den 52-årige mannen och satte sig på förarplatsen i bilen och drog igen dörren. Kvinnan sa till honom att inte åka iväg med bilen men då rivstartade mannen bilen och körde iväg, med hunden släpandes efter.

En 24-årig man och hans sambo försökte hindra mannen men han ska då ha blivit upprörd och kört iväg så att 24-åringen klämdes mellan sin egen bil och 52-åringens.

Enligt den 52-åriga mannen ska han inte ha förstått vad som hänt förrän han kört fyra mil. Han ska då ha tagit loss hunden och lagt den i ett dike, innan han körde vidare. Hunden var då så pass allvarligt skadad att den avled.

Ett tiotal personer blev vittnen till händelsen och flera av dem har uppgett i förhör hur de försökt stoppa mannen.

Den 52-årige mannen hade druckit flera starköl under dagen och hade sedan tidigare fått indraget körkort och bilen som han körde var både avställd och belagd med körförbud.

Mannen dömdes idag till tre månaders fängelse för bland annat grovt olovlig körning och rattfylleri. Han har sedan tidigare dömts till fängelse för flera trafikbrott men blivit villkorligt frigiven. Mannen ska även betala skadestånd till den 24-åriga mannen och hans sambo för sveda och värk och för parets skadade bil.

Kvinnan, som också suttit åtalad för djurplågeri, friades helt då rätten ansåg att gärningen varit oaktsam men att hon inte själv kört bilen, samt att hon sagt till mannen att hunden var bunden till bilen. Bilen ska också ha stått på ett sådant sätt att det inte var uppenbart för henne att mannen skulle köra iväg. Därför ogillades åtalet mot kvinnan.

Källa:
Hund bands i dragkrok – släpades efter bil


  • Publicerad:
    2013-06-17 15:47