SOCIALDEMOKRATERNA Jomark Polintan har idag begärts häktad. Nordfront kan också bekräfta att kvinnan som Polintan misstänks ha våldtagit är hans egen fru.

Kammaråklagare Rebecca Hällgren har idag begärt Jomark Polintan häktad. Nordfront var förra veckan först med att avslöja att det var Polintan som var den ej namngivna socialdemokratiske politikern som blivit anhållen misstänkt för våldtäkt.

I häktningsframställan anger Hällgren att ett av skälen till att Polintan begärs häktad är att han inte ska kunna fortsätta med ”sin brottsliga verksamhet”, alltså att det finns risk att han ska begå fler våldtäkter om han inte hålls kvar i statligt förvar. Åklagaren menar också att Polintan riskerar att undanröja bevis och försvåra utredningen om han försätts på fri fot och hävdar att straffvärdet för brottet han är misstänkt för överskrider två års fängelse, vilket också är en potentiell häktningsgrund.

Häktningsförhandlingen kommer hållas klockan 15:00 i Värmlands tingsrätt som därefter kommer ta ställning till om Polintan ska bli häktad eller försatt på fri fot.

Misstänkt för flera våldtäkter på sin egen fru

I etablerade medier har man gått ut med att Polintan och kvinnan som anklagar honom för våldtäkt ”känner varandra”. Nordfront kan nu bekräfta att våldtäktsoffret ska vara kvinnan som Polintan är gift med.

Häktningsframställan talar också om att det rör sig om ”våldtäkt i flera fall”. Våldtäkterna ska ha ägt rum den 15 september 2019 och den 16 september förra veckan. Det rör sig alltså om flera våldtäkter som ska ha skett under två års tid.

Avpolletterad av partiet

Polintan har representerat Socialdemokraterna i Filipstads kommunfullmäktige och har varit involverad i det S-anknutna studieförbundet ABF. På Facebook har Polintan hyllats av ABF som lagt upp en bild på honom och sedan skriver följande:

Här har ni en riktig ABF-personlighet. Var vi än reser i ABF-Sverige så kan vi räkna med att någon har träffat eller i alla fall känner till Jomark Polintan.

Som lokalpolitiker har Polintan haft ordförandeposter i socialnämnden, kommunstyrelsens teknikutskott samt poster som första vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunstyrelsens arbetsutskott.

Redan i lördags när uppgifterna om våldtäktsmisstanken mot Polintan uppdagades gick en representant för Socialdemokraterna i Värmland ut och meddelade att den misstänkte inte fick fortsätta företräda partiet.

Att partiet kunde agera snabbt i ärendet beror förmodligen på att de fått förstahandsinformation från Polintans fru som även hon är partipolitiskt aktiv inom Socialdemokraterna och åtminstone kandiderade för partiet i kyrkovalet.

Filippinsk invandrare som inte går att utvisa

Enligt uppgifter till Nordfront är Polintan av filippinsk härkomst och ska ha invandrat med sina föräldrar till Sverige när han var under 10 år. Då han är svensk medborgare kommer han inte kunna utvisas enligt nuvarande lagstiftning.