MATEXPORT Världens största risexportör meddelade igår att man stoppar exporten av ris för att trygga försörjningen för sin egen befolkning. Landet meddelar ändå att man kan exportera basvaran till länder som gör en ”specialansökan” ”för att tillgodose ett grundläggande behov”.

Igår införde Indien ett förbud för att exportera ris med undantaget att rissorten basmati fortfarande får säljas på den internationella marknaden. Enligt Svenska Yle skulle förbudet kunna driva upp priserna med 50 till 100 dollar per ton, det vill säga en 10-20 procents ökning.

Den asiatiska rismarknaden frös priserna för att lindra effekterna av exportförbudet. Priset låg innan frysningen på omkring 500 dollar per ton. Indien är världens största risexportör och landet står för 40 procent av den globala rismarknaden. För landet är den andel av riset som exporteras ändå bara en tiondel av den totala risproduktionen.

Basföda för miljarder människor

I och med att Ukraina och Ryssland inte förnyade spannmålsavtalet den gångna veckan – vilket ledde till en tioprocentig ökning av spannmålspriserna – slår Indiens beslut nu ännu hårdare mot fattiga länder och länder som är inkapabla att förse sin egen befolkning med grundläggande livsmedel.

Det uppskattas att omkring tre miljarder människor förlitar sig på ris som grunden i sin matförsörjning. Priserna på ris var redan på den högsta nivån på 11 år till följd av ovanligt starka monsunregn på vissa håll och på andra en ovanligt sträng torka. Dessa dåliga odlingsförhållanden ska ha uppkommit till följd av väderfenomenet En Niño.

Man har från indiskt håll ändå lovat att exportera ris till länder som lämnar in en ”specialansökan” till den indiska staten ”så länge syftet är att tillgodose ett grundläggande behov av livsmedelsförsörjning exempelvis via FN:s Världslivsmedelsprogram”.