EKONOMI. Indien planerar att förbjuda all handel med kryptovalutor.

Indien planerar nu att införa en ny lag som ska förbjuda handel och överföringar med kryptovalutor,  utfärdande av kryptovalutor, så kallad ”mining” och innehav av kryptovaluta. Däremot kommer man fortfarande att uppmuntra fortsatt utveckling av så kallad blockkedjeteknik. Det är grunden till kryptovalutor men kan också ge landsvinningar inom andra teknikfält.

Förhandlingar om detta ska inom kort tas upp i regeringen för att sedan skickas vidare till parlamentet, där regeringspartiet har klar majoritet. Indiska centralbanken förbjöd kryptotransaktioner redan 2018. Man menade att transaktionerna användes för betalning av kriminella tjänster. Det hela blev en rättssak och flera kryptobörser överklagade centralbankens beslut och vann då i landets högsta domstol.

Men nu har alltså regeringen ändå gått på centralbankens linje och vill införa förbud. Indiens beslut kan mycket väl bli början till flera länders övervägande av förbud mot handel med kryptovalutor i framtiden. Sedan tidigare har Kina infört ett förbud mot handel och mining, även om själva innehavet fortfarande är lagligt.


  • Publicerad:
    2021-03-15 15:25