INDIEN. Den senaste veckan har Indien drabbats hårt av en ökande smittspridning av corona. Därför har många indier återvänt till en gammal hälsoritual som man tror ska bekämpa viruset, man smörjer in sig i koskit.

Indier insmorda i koskit. Foto: Twitter.

Den senaste veckan har smittspridningen av coronaviruset skenat i Indien. På tisdagen uppmärksammades att i genomsnitt 391 000 nya fall per dag registrerades.

Landets sjukhus är mycket överbelastade och sjukvårdsresurser saknas. I takt med detta har mängder av indier försökt att bekämpa viruset genom att smeta in sig i koskit, en metod som ledande sjukvårdsorganisationer i landet nu avråder från.

Den ”alternativa” metoden går ut på att man ska smeta in sig i avföring och urin från kossor, och sedan låta det torka på huden. Därefter ska man tvätta bort det med mjölk.

— Det finns inga trovärdiga vetenskapliga bevis för att kodynga eller urin skulle förstärka immuniteten mot covid-19, detta baseras endast på teorier, säger Dr. JA Jayal till Reuters.

Doktorn tillägger att metoden faktiskt kan medföra andra sjukdomar istället.

Många indier är dock övertygade om att ritualen är en mirakelkur. Gautam Manilal Borisa, biträdande chef på ett läkemedelsbolag, säger att koskiten botade honom från corona för ett år sedan.

Usha Takur, kulturminister i den indiska delstaten Madhya Pradesh, hävdar att avföringen ska gå att använda för att skydda hela bostäder från smittan. Om man bränner dyngan ska ens hus skyddas från covid-19 i 12 timmar, lyder indierns teori.

Över 80 procent av indiens befolkning är hinduer, och i deras religion ses kor som ett särskilt heligt djur. Dess avföring används ofta i olika religiösa ritualer.


  • Publicerad:
    2021-05-12 19:10