BILDNING. Ett indiskt bokförlag publicerade 2016 en engelskspråkig faktabok för barn som inkluderar Adolf Hitler bland världsledare som har ”hängivit sina liv för att förbättra sitt land och sitt folk”. Detta har den judiska tidningen New York Times uppmärksammat i en kampanj tillsammans med Simon Wiesenthalcentret.

Skärmbild: pegasusforkids.com.

”Stora ledare” – en indisk faktabok om politik för barn,  med bland andra en gestikulerande Barack Obama, en värdig Narendra Modi (Indiens premiärminister) och en upplyst Adolf Hitler som pryder omslaget.

Detta har fått Kai Schultz, judisk journalist på New York Times, att skriva en kampanjjournalistisk artikel mot förlaget B. Jain Publishing Group som har publicerat boken.

Rabbi Abraham Cooper, dekanus på den judiska lobbyorganisationen Simon Wiesenthal Center, känd för att med terrormetoder förfölja oliktänkande icke-judar, skriver i ett uttalande:

Hängivit sina liv för att förbättra sitt land och sitt folk? Adolf Hitler? Denna beskrivning skulle framkalla glädjetårar hos nazisterna och deras rasistiska nynazistiska arvtagare.

Det var Simon Wiesenthalcentret som tidigare i mars i en kampanj framställde ett krav på förlaget att plocka bort boken ur sortimentet. Schultz’ tidningsartikel är ett led i den kampanjen.

Annshu Juneja, mellanchef på det indiska förlaget, har via e-post svarat att Adolf Hitler är med av samma skäl som Barack Obama, Nelson Mandela och Mahatma Gandhi: För sina ledaregenskaper och sina tal. Simon Wiesenthalcentrets senkomna klagomål är det första klagomål förlaget har fått på boken, skriver Juneja i e-brevet.

The Times of India skriver i ett avsnitt med titeln ”Nazismens ideologi” att ”Hitler förlänade den tyska regeringen värdighet och prestige”, ”gjorde oförtröttliga ansträngningar att göra Tyskland självständigt och oberoende [från främmande makter]” och ”ingöt en esprit av äventyr hos folket”. Detta anser Schultz vara upprörande. Han hänvisar också till den indiska journalisten Dilip D’Sousa. Sousa skrev i en ledartext 2012 att 25 studenter från övre medelklass, som hans hustru undervisade i en privat fransk skola i Mumbai, ombads att namnge den historiska person de mest beundrade. Nio av dem valde Adolf Hitler.

New York Times hänvisar till diverse ”hemskheter” som Adolf Hitler påstås ha gjort under andra världskriget och anför dem som skäl till att han inte ska få vara med i en bok om stora ledare. Att fredspristagaren till Nobels minne Barack Obama innehar rekordet för antalet krigsdagar under sin tid som president men ändå finns med på bokomslaget till ”Stora ledare”, väljer tidningen att undgå med tystnad.

Simon Wiesenthalcentret klagar på att boken under 1-11 mars såldes på den internationella Krithibokmässan i Kochi, en stor hamnstad vid Indiens sydvästkust som länge har haft staka judiska inslag. ”Nazistjägarna” på Simon Wiesenthalcentret och New York Times har trots efterforskningar inte lyckats ta reda på vem författaren till boken är.

Källa:
Indian Children’s Book Lists Hitler as Leader ‘Who Will Inspire You’


  • Publicerad:
    2018-03-23 15:30