EU EU-ländernas energiministrar har nu röstat igenom att förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar inom EU från och med år 2035. Omröstningen gjordes idag efter att EU-kommissionen kommit överens med Tyskland om att inte förhindra framtida användning av e-bränslen.

Det är nu bestämt att inga nya bensin- och dieselbilar ska få säljas inom EU efter 2035. EU-ländernas energiministrar tog idag ett formellt beslut med stor majoritet. 23 länder sade ja till beslutet, Rumänien och Bulgarien avstod, Italien och Polen var de enda länderna som sade nej.

Omröstningen kunde idag hållas då EU-kommissionen och Tyskland under föregående helg hittat en lösning för att Tyskland skulle sluta blockera uppgörelsen som i själva verket gjordes redan i höstas. Tyskland vill att det ska vara tydligt uttalat att kravet på nollutsläpp på bilar inte ska förhindra användning av e-bränslen. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är nöjd med beslutet.

—  Det är ett viktigt steg, en viktig signal. Den gröna omställningen är verkligen här för att stanna, säger hon till Expressen.

Energiministrarna röstade även ja till en del andra klimatuppgörelser som gjordes redan i höstas, bland annat nya regler för utsläppen för skogs- och markanvändning. Den svenska regeringen röstade inte ja till detta, trots att de välkomnade uppgörelsen i höstas.

— Att vi har en hel del frågetecken kring den negativa påverkan som det riskerar att ha för det svenska jordbruket gör att Sverige som medlemsland lägger ned sin röst – men för EU som helhet så ser vi att det här är rätt steg som en del i det stora klimatpaketet, säger Ebba Busch.