TEKNIK. IT-företaget Intel lanserar en mjukvara som ska kunna censurera röstchatter i realtid. Tjänsten som kallas ”Bleep”, censurerar rasism, främlingsfientlighet och vit nationalism.

Presentation av mjukvaran ”Bleep”. Skärmbild: YouTube/Intel Software.

IT-företaget Intel lanserar mjukvaran ”Bleep” som ska censurera röstchatter i realtid. Syftet är att skapa ”en trevligare miljö”, för de som spelar onlinespel.

Med hjälp av artificiell intelligens (AI), analyserar programmet spelarnas ljud och samtal. Sedan kan användaren av programmet välja vilka typer av ord eller uttryck som ska censureras.

Man kan exempelvis välja att censurera svordomar, men också ”rasism och främlingsfientlighet”, ”hat mot HBTQ-rörelsen”, samt ”vit nationalism”. Det finns också en speciell kategori för orden ”neger”, eller ”nigger” på engelska, som ryms under beteckningen ”N-ordet”.

Mjukvaran innehåller ett reglage, där användaren kan välja hur mycket av de förbjudna orden som ska censureras. Användaren kan justera mellan ”inget”, ”lite”, ”mycket” och ”allt”.

När programmet fångar upp ord som den har fått i uppgift att censurera byts det ut mot ett pipljud, eller så tystas det helt.

Intel har tillsammans med företaget Spirit AI utvecklat mjukvaran sedan 2019. En nästintill färdigställd produkt visades nyligen upp under GDC 2021.

Man förklarar att mjukvaran drivs av Intels senaste processorer, och att den samverkar med operativsystemet Windows för att kunna censurera alla röstapplikationer. Detta kan betyda att endast datorer med Intels senaste processorer får tillgång till censurprogrammet.

— Medan vi förstår att lösningar som Bleep inte kan ta bort problemet helt, tycker vi ändå att det är ett steg i rätt riktning. Vi ger spelare verktyg för att kontrollera sin upplevelse, säger Roger Chandler från Intel under presentationen.

Mjukvaran kommer att lanseras som Beta-version någon gång under året. Redan nu finns mjukvara som censurerar användarnamn, skriftliga chattfunktioner, och liknande.


  • Publicerad:
    2021-04-11 14:00