KULTURMARXISM. Sala kommun som brottas med ett underskott på närmare 60 miljoner kronor kritiserades av invånarna efter att man lagt en miljon kronor på att köpa in ett ”konstverk” i form av en grå jättepennvässare. Nu har kommunen polisanmält kritikerna för förtal.

Anders Wigelsbo (C), kommunstyrelsen ordförande, inviger det nya ”konstverket” som köpts in för en miljon kronor. Skärmbild: Facebook.

Sala kommun som de senaste två åren haft ett underskott på sammanlagt 59,5 miljoner kronor har nu valt att spendera en rejäl summa på att köpa in ett ”konstverk”, skriver Samhällsnytt.

Efter rekommendation från regeringen ska medel till ”konstnärlig gestaltning” avsättas via den så kallade ”enprocentsregeln” – något som Sala kommun tagit till sig, trots sitt stora underskott.

Sala kommun köpte ett konstverk i form av en grå pennvässare för en miljon kronor

Det så kallade ”konstverk” man valde att köpa är en grå jätteversion av en vanlig pennvässare med en vevbar vev och vid namn ”Sju pennvässare”. ”Konstverket” har placerats på Vallaskolan och invigdes förra veckan av den Alliansstyrda kommunen med Centerpartiet i spetsen.

Det grå pennvässar-verket har kostat skattebetalarna inte mindre än en miljon kronor.

Vid invigningen syntes kommunstyrelsen ordförande, Anders Wigelsbo (C) förnöjt snurra på veven samtidigt som han hoppades att det grå ”konstverket” skulle ”sprida ljus i många år framöver”.

— Otroligt roligt och en stor ära att få med ett vevtag få förklara det här konstverket och utsmyckningen vid Vallaskolan invigd, sa Wigelsbo när han invigde pennvässaren.

Beslutet kritiseras av Salaborna

Salaborna själva är dock mindre glada. Kommentarerna på kommunens Facebooksida – där en film av invigningen publicerats – speglar en mindre lekfull attityd till skattebetalarnas pengar än den som kommunens politiker uppvisar.

Några kommentarer på Sala kommuns Facebooksida:

Kanske skulle lagt pengarna på något vettigare? Vad ska ungarna med en pennvässare i strl 1000:10 till? ”Konst”, ja, jo, jag kan svetsa ihop en rund burk med en vev jag också. Får jag en mille för det så kan du faktiskt få 10 pennvässare.

Jävligt smart att bränna 1 mille på gigantiska pennvässare när det knappt finns pengar till pennor för eleverna!

Idioti oavsett vad någon jävla 1%-regel säger när det fattas pengar till allt möjligt i samhället för övrigt som är viktigt för samhällsindividers hälsa och överlevnad. Det finns folk som bor på gatan, inte har mat för dagen, inte har råd med mediciner och ni lägger pengarna på totalt meningslös ”konst” som inte tillför eleverna något som helst värde. Går det att leka med överhuvudtaget utom möjligtvis veva lite på och hur kul är det på skalan 1-10? -7 eller …

Misstankar om korruption bland kommentarerna

Många bedömer att ”konstverket” bör ha kostat långt under en miljon kronor att tillverka.

En person undrade skämtsamt i en av kommentarerna i vems ficka skattebetalarnas miljon till slut landade och lyfte en idé från Astrid Lindgren om att när människor med makt inte lyssnar, eller missbrukar makten, är det dags att byta ut dem – alternativt slänga dem i fängelse för förskingring.

Någon annan menade i sin kommentar att ”konsten” borde kostat högst 100 000 kronor och att resten förmodligen delades upp mellan olika parter. Den första personen instämde med orden ”Ja, inte har väl skrot- och betongpriserna skjutit i höjden sedan igår i alla fall”.

I ytterligare en kommentar kritiserar samma person kommunens inköp av jättepennvässaren, mitt i rådande ekonomiska kris där kommunen kämpar med ett underskott på närmare 60 miljoner kronor.

Sala kommun polisanmäler kritikerna för grovt förtal

Nu har Sala kommun polisanmält de kritiserande medborgarna för grovt förtal. Wigelsbo, som ser allvarligt på kritiken och inte tycks vilja förstå att invånare har rätt att granska politikernas arbete, menar i en intervju med statsradion att ”politikerna blivit påhoppade bara för att de gjort sitt jobb och verkställt politiska beslut”.

Den person som polisanmälts för sin kommentar om misstänkt korruption skriver i ytterligare en kommentar att politikerna skrämmer folk till tystnad i stället för att svara på kritiken och redogöra för sitt arbete:

I stället för att ge människor en förklaring på hur det hela har gått till och svara på den kritik som givits, så väljer man istället att hota med en polisanmälan. Bra mycket enklare än att stå till svars för sina beslut!


  • Publicerad:
    2020-10-26 21:25