SYRIEN. Iran planerar att sända 4000 soldater ur Iranska revolutionsgardet till Syrien. Samtidigt säger vita huset att det kommer ta tid att skicka vapen till rebellerna.

Enligt uppgifter till den brittiska tidningen Independent planerar nu Iran att skicka 4000 elitsoldater till konflikten i Syrien som hittills har krävt över 80 000 dödsoffer. Mycket talar nu för en rejäl maktkamp i regionen mellan Iran och USA/Israel.

Iran uppdaterad

Oklart vilka vapen
Det diskuteras fortfarande i Washington angående vilka vapen man bör bistå rebellerna med. Rebellerna har krävt att få anti-tank vapen och luftvärnsvapen, men i Washington är man orolig över att vapnen kan komma att hamna i ”fel händer”.

”Du måste ha en känsla av var materielen du ger går, vilka händer det kan hamna i och vilka potentiella faror som kan förknippas med tyngre vapensystem”, sade biträdande säkerhetsrådgivare Ben Rhodes till Los Angeles Times.

En anställd vid Vita Huset, som vill vara anonym, berättar för tidningen att vapnen, vilka det nu blir, kommer bli levererade inom några veckor. Däremot har USA haft problem med att få fram leveranser tidigare. Men även om vapnen kommer bli levererade i tid kommer det ta flera veckor innan CIA har lärt rebellerna hur de sofistikerade vapensystemen fungerar.

Ifrågasätter bevisen
Ryssland fortsätter ifrågasätta bevisen som kommer från rebellernas allierade USA, Frankrike, Storbritannien och Israel. Ryssland bekräftade i fredags att man mottagit bevisen men ansåg dem vara ”påhittade” och ”icke trovärdiga”.

”Uppgifterna om Assads användning av kemiska vapen är påhittade av desamma som hittade på lögnerna om Saddam Husseins massförstörelsevapen. Obama vandrar samma väg som George W. Bush”, sade Aleksey Pushkov, chefen för dumans utrikesutskott.

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov säger: ”Regimen är inte tillbakapressade. Vilken anledning finns det för dem att använda sig av kemiska vapen, framförallt i så små mängder?”


  • Publicerad:
    2013-06-17 21:52