SKELLEFTEÅ En irländsk gästarbetare i Västerbotten åtalas för att ha misshandlat och hotat två kollegor och landsmän. Bråket ska ha uppstått efter flera veckors diskussioner om covidvaccin.

Det var i slutet på oktober som fyra irländska gästarbetare inhyrda i ett hus i Bureå, strax utanför Skellefteå, hamnade i ett vilt slagsmål. Åsikterna om vad som hände under kvällen går isär, men en av männen åtalas nu för misshandel på två av sina kamrater samt olaga hot mot alla tre.

Enligt de tre målsägande ska den åtalade irländaren ha varit stupfull och ramlat i trappen och därmed ha uppmanats att gå och lägga sig. Då ska han plötsligt ha blivit aggressiv och attackerat och mordhotat sina kamrater.

Enligt den åtalade mannen ska bråket dock ha en helt annan upprinnelse. I förhör berättar han att han valt att inte vaccinera sig mot covid-19. I sex veckors tid ska hans kamrater ha ”tjatat” på honom om att han måste göra det.

Bråket ska enligt vad den åtalade berättar i polisförhör ha uppstått i samband med att han kom ned till husets kök efter att ha talat med sin bror i telefon på övervåningen.

Då ska en av mannens kamrater ha uttryckt att han måste vaccinera sig om han ska få bo kvar i huset. Mannen ska ha besvarat ultimatumet med ett ”dra åt helvete”, varpå han attackerades.

Enligt mannen lyckades han framgångsrikt försvara sig mot både kamraten som attackerade honom först och sedan mot ytterligare en kamrat som försökt strypa honom för att han varit i slagsmål med den förste kamraten.

I det sammanfattande förhöret med den åtalade kan man läsa vidare:

[Den åtalade] säger att problemen beror på att han är ovaccinerad. Varje dag, både på jobbet och hemma, säger dom att han måste vaccinera sig. [Kamrat 1] och [Kamrat 2] är det som har problem med det. De hånar honom varje dag. Det är inte så mycket från [Kamrat 1] som från [Kamrat 2]. [Kamrat 2] anser att alla som är ovaccinerade bör dö.

Den åtalade irländarens händer efter att han gripits av polisen. Foto: Polisen.

Åklagaren köper dock inte att mannen ska ha agerat i självförsvar utan åtalar honom alltså för två fall av misshandel och ett fall av olaga hot. Enligt mannens arbetskamrater ska han ha förlorat sitt arbete i Sverige på grund av händelsen.

Källa:
Skellefteå TR: B 1192-21