MUSIK Nordfront var på plats när nationella återigen samlades för en kväll av frihetsrock. ”Vi nådde bästa tänkbara resultat”, säger arrangören.

Det var i runda slängar två år sedan sist, men under lördagen hölls en för många efterlängtad nationell spelning. Runt 150 nationella hade tagit sig till Västkusten för att lyssna på frihetsrock och umgås med andra nationella. Där fanns unga som ”gamla”, kvinnor och män.

En sak som slog Nordfronts utsända var hur många av det gamla gardet som var på plats, dels representerade i banden men också i publiken. De som för årtionden kallades för GBG Skins var där och låtar framfördes av veteraner med förflutet i band som Storm, Bärsärkarna och Totenkopf – band som bildats kring 90-talets början. För många utgjorde detta en stark nostalgikänsla och samtidigt en bekräftelse på att den nationella rörelsen lyckas behålla personer som inledde sin kamp för många år sedan.

Det första bandet att äntra scenen var dock inte ett särskilt gammalt sådant utan snarare debutanter på den nationella scenen. Melior Ante från Värmland, som medverkar på Midgård Records samlingsskiva Nordland 8 med tre spår, höll ett uppskattat framträdande där man levererade klassisk 90-talsmusik med kompromisslösa texter.

Melior Ante.

Näst på tur var det nya bandet Angry white men, vars medlemmar medverkade på samlingsskivan Motstånd fast då med ett annat namn – Bärsärkarna. Kalmarbördiga Angry white men spelade med tunga riff och en hög energi. Bandet framförde flera egna låtar men också en mängd Skrewdriver-covers för att hedra Ian Stuart. Man inledde med Skrewdrivers ”After the fire” vilket fick igång publiken på allvar.

Angry white men.

Efter detta var det dags för Endless Pride som existerat under lång tid och varit ett av de mest populära frihetsrockbanden i Sverige. Endless Pride, med Jönköping som bas, blandade nytt och gammalt och framförde också flera covers, bland annat från Odium. Mitt i framträdandet bjöd man också upp en hemlig gäst som var ingen mindre än Martin från Totenkopf. När Endless Pride framförde Totenkopfs låt ”We can’t be beaten”, med Martin på sång, uppstod jubel samtidigt som det blev full fart på publiken.

Endless Pride.

Kvällen avslutades med Nordic Storm med medlemmar från Västkusten och Värmland. Nordic Storm, som medverkar på samlingsskivorna Motstånd och Nordland 8, verkar hela tiden utvecklas och komma med nya låtar. Musiken som framfördes var mer åt dödsmetall-hållet men också med tyngre och långsamma låtar som hade starka inslag av doom. Tre av låtarna som framfördes var nya.

"Gick ofantligt bra"

Nordfront passade även på att stämma av med Samuel Almroth som var med och arrangerade spelningen.

Varför en spelning?

— Jag har tidigare i olika radiosammanhang påpekat vikten av just en spelning då vit enighet och nya kontaktnät skapas i avslappnad miljö. Jag själv pratade med ett 50-tal personer och det visade sig att en del besitter hög kompetens på en rad områden som vi efterfrågar som mycket väl kan komma till användning inför kommande projekt. Inte nödvändigtvis bara inom musik utan även på en rad andra inriktningar, säger Samuel till Nordfront.

Förutom att ta tillvara på resurser och kompetens, är du nöjd med spelningen som sådan?

— Den här spelningen gick ofantligt bra på så många plan. Bara en sådan detalj att polis ej var på plats utan endast dök upp i full styrka 3-4 timmar försent till samlingsplatsen vittnar om god planering. Vi nådde bästa tänkbara resultat. Jag har själv fått 30 PM som vittnar om att det var länge sedan de hade så kul, säger Samuel och fortsätter med att berömma de som arbetat med spelningen.

— Medlemsgruppen [i Nordiska motståndsrörelsen, reds. anm.] har satts i arbete på många plan, allt från planering till att åka hit och dit för inköp av såväl mat som utrustning.

— Vi har tillsammans med Nordisk Radio och Nordfront hypat upp det här till ett av årets händelser och sedan sjösatt det i praktiken. Vi är på väg in mot ny terräng och vi visade med bravur att vi löser det mesta som vi åtar oss, avslutar en mycket nöjd arrangör.

Nordic Storm.