ÅSIKTSBROTT Förra helgen hölls en uppmärksammad nationell konsert på västkusten. Nu utreder polisen eventuella åsiktsbrott.

Förra helgen anordnades en uppmärksammad spelning på västkusten. Deltagande band var Mellior Ante, Angry White Men, Endless pride och Nordic Storm.

Evenemanget gick ”ofantligt bra”, beskrev arrangörerna. Men nu lägger sig polisen i kulturevenemanget. De har inlett en utredning om hets mot folkgrupp.

— Vem som helst har ju i grunden rätt att samlas och ha en privat fest, men att därifrån unisont skrika ”Sieg Heil” eller göra ”Hitlerhälsningar”, det är ju en helt annan sak, säger polisområdeschef Jenny Wester till Sveriges Radio.

Hon refererar till en video som spridits från spelningen, där någon eller några påstås ha begått de här ”fruktansvärda” brotten.

— Hets mot folkgrupp är ju ett allvarligt brott, menar poliskvinnan.

Reportern frågar henne sedan om de påstådda ”Hitlerhälsningarna” kan ha varit riktade mot någon.

— Det kan det vara. Vi har gjort såhär, polisen har i efterhand upprättat anmälan. Det är utifrån de uppgifter som media har gått ut med, säger Wester.

Brottet kommer dock inte att utredas av den lokala polisen. Det ska istället skickas vidare till polisens ”hat- och demokratigrupp” i Göteborg.