FRANKRIKE. Den franska socialistregeringen har nu förbjudit Israelkritiska demonstrationer. De som trotsar förbudet riskerar fängelse och dryga böter.

Som första land i världen har Frankrike nu förbjudit demonstrationer till stöd för palestinier. Det är den socialistiska regeringen som tagit beslutet att stoppa massprotesterna i Paris som planerats mot Israels ”pågående slakt” av civila i Gaza.

Den som trotsar förbudet riskerar ett års fängelse och 150 000 kronor i böter. Om personen ifråga döljer sitt ansikte kan straffet bli tre års fängelse och ett bötesbelopp på 450 000 kronor. Vidare kan den som annonserar om en sådan illegal demonstration på sociala medier dömas till ett års fängelse. Om demonstrationen sedan leder till våld kan vederbörande få sju års fängelse.

Inrikesministern Bernard Cazeneuve uppmanar nu andra polisdistrikt att stoppa Israelkritiska demonstrationer men säger att bedömningen måste ske ”från fall till fall”.

Cazeneuve rättfärdigar förbudet genom att hänvisa till det tumult som uppstod i samband med massdemonstrationerna förra helgen. Den brittiska tidningen Daily Mail påpekar att det finns flera filmer som visar att det var den judiska extremistgruppen Jewish Defence League (LDJ) som uppviglade till bråken. De judiska extremisterna ska sedan ha misshandlat demonstranter och vandaliserat egendom mitt framför polisen, men utan att bli arresterade.

Källa:
Outrage as France become first country in world to ban pro-Palestine demos


  • Publicerad:
    2014-07-19 02:09