JUDISKA KRIGSBROTT Efter massakern på hjälpkonvojen i norra Gaza inledde Israel en ”utredning” kring soldaternas agerande. Trots att FN-personal bekräftar att ett stort antal skottskadats menar judarna att deras utredning visar att palestinierna trampade ihjäl varandra.

Israeliska försvarsmakten (IDF) har väckt stor vrede efter en attack i norra Gaza, där minst 118 palestinier dött och hundratals har skadats. Som Nordfront tidigare rapporterat om genomfördes attacken under torsdagen när en konvoj med nödhjälp nådde området.

IDF:s initiala förklaring till de höga dödstalen var att de drabbade hade blivit ihjältrampade eller överkörda av konvojens lastbilar. Denna version justerades dock i ett efterföljande uttalande där IDF medgav att israeliska soldater hade avfyrat skott mot gruppen i ”självförsvar”, vilket resulterade i döden för ”färre än tio” personer.

Från Al-Awda-sjukhuset i närheten rapporterar sjukhuspersonal att en överväldigande majoritet av de inkommande patienterna led av skottskador. Sjukhusets chef uppgav att omkring 80 procent av de behandlade fallen var relaterade till skottskador. Också FN-personal på plats i sjukhuset bekräftar chefens påstående enligt Aftonbladet.

Efter massakern har Israel genomfört en intern ”utredning” av IDF:s agerande. Enligt en IDF-talesperson fann utredningen att de israeliska styrkorna, trots deras tidigare uttalanden, inte hade angripit hjälpkonvojen direkt. Istället påstår man att soldaterna avfyrade ”varningsskott” efter att ha mötts av hotfullt beteende från palestinierna, vilket ledde till att de ”svarade mot flera individer”.