UTRIKES Inför den kommande helgens franska presidentval är det ganska jämnt mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen, visar en ny mätning.

Under den kommande söndagen kommer den första omgången i det franska presidentvalet att hållas. Då ska landets väljare lägga sina röster på någon av de kandidater som ställer upp i valet, för att en vecka senare kora vinnaren i den avgörande valomgången.

Sedan år 2017 sitter president Emmanuel Macron vid makten, sedan han med sitt nystartade parti konkurrerat ut de tidigare stora partierna som dominerat politiken, nämligen borgerliga UMP och socialdemokratiska PS.

År 2017 mötte Macron utmanaren Marine Le Pen som leder Nationell samling, tidigare Nationella fronten som gjorde sig känt under hennes far Jean-Marie Le Pens ledareskap. Då förlorade Le Pen med 34 procent av rösterna mot Macrons 66 procent, men i år ser det mer jämnt ut.

Enligt en ny opinonsundersökning leder Macron och Le Pen inför den första valomgången och verkar alltså bli de kandidater som går vidare till nästa omgång. I den andra valomgången är stödet jämnt fördelat enligt mätningen, 51,5 procent för Macron mot 48,5 procent för Le Pen.

Övriga kandidater som setts som möjliga huvudutmanare till Macron inför valet är vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon, den judiske invandringskritikern Éric Zemmour och högerkandidaten Valérie Pécresse. Av utmanarna till Macron är det Marine Le Pen som ska ha störst chans att besegra den sittande presidenten, följt av Mélenchon, Pécresse och till sist Zemmour.