FRANKRIKE Som förväntat gick Emmanuel Macron och Marine Le Pen vidare i det franska presidentvalets första omgång. Uppstickaren Eric Zemmour fick endast 7 procent av rösterna.

Det blev jämt under nattens franska presidentval som slutade med att den sittande presidenten Emmanuel Macron fick 27,3 procent av rösterna medan den invandringskritiska Marine Le Pen landade på 24 procent med 98 procent av rösterna räknade.

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon kom på tredje plats med 21,7 procent av rösterna medan den judiske uppstickaren Eric Zemmour som utmanade Le Pen om de invandringskritiska rösterna endast fick 7 procent av rösterna.

Då ingen kandidat fick över 50 procent av rösterna blir det en andra omgång i presidentvalet, där Macron och Le Pen kommer att mötas – precis som under valet 2017.

För fem år sedan valde en överväldigande majoritet av de som varken röstat på Macron eller Le Pen i den första omgången att rösta på Macron i den andra omgången. Även om Le Pen troligtvis kan räkna med Zemmours röster i den andra omgången återstår det att se om hon kan samla nog stöd för att besegra den sittande globalistpresidenten.

— Jag tror inte det. Enligt mig kan det bara ske av misstag, om väljarna stannar hemma för att de är övertygade om att Macron vinner, säger statsvetaren Jérôme Jaffré till belgiska tidningen Le Soir.

Exempelvis torde den starka grupp som röstade på Mélenchon välja Macron i den andra omgången, trots att de ogillar presidenten, bara för att de ogillar Le Pen mer.