FRANKRIKE Marine Le Pen ligger tvåa i opinionsundersökningarna men behöver öka sitt stöd från andra politiker för att ens få kandidera i presidentvalet.

I Frankrike pågår just nu valkampanjande inför presidentvalet som kommer att hållas i två omgångar den 10 och 24 april i år.

Marine Le Pen som kom tvåa i presidentvalet 2017 och trea 2012 utmanas i år av juden Éric Zemmour som använder sig av en hårdare retorik mot massinvandringen än Le Pen. Enligt opinionsundersökningarna leder dock Le Pen fortfarande över Zemmour. Le Pen väntas därför bli den kandidat som tillsammans med den sittande presidenten Emmanuel Macron kommer gå vidare till den andra valomgången där de två kandidater som får flest röster i den första omgången gör upp om vem som slutligen ska bli landets president de kommande fem åren.

Problem att få in namnunderskrifter från andra politiker

I Frankrike finns dock ett krav om att alla kandidater som ska ställa upp i presidentvalet måste stödjas av över 500 personer som redan är folkvalda politiker. Både Le Pen och Zemmour har kritiserat det här systemet som utvecklats över tid för att minska antalet kandidater i presidentvalen.

France24 har summerat hur systemet som i Frankrike kallas parrainages har utvecklats över tid.

  • 1962 infördes regler som sa att namnunderskrifterna måste komma från olika delar av landet.
  • 1976 höjdes antalet namnunderskrifter som behövdes från 100 till 500.
  • 2016 skrevs lagen om så att namnen på alla politiker som gett sitt stöd till en kandidat blev helt offentliga handlingar. Tidigare behövde bara varje kandidat redovisa 500 slumpmässiga namn, vilket innebar att vissa som skrivit under kunde förbli anonyma om de hade tur.

Totalt finns det 42 433 folkvalda politiker i Frankrike som kan ge sin namnunderskrift till en kandidat i årets val. Namnunderskrifterna måste samlas in under fyra veckors tid och den 4 mars är slutdatumet då alla kandidater måste ha samlat in minst 500 underskrifter.

I skrivande stund påstår Le Pen att hon saknar 50 underskrifter och därför ställer in vissa valkampanjsmöten för att fokusera på att samla in de saknade namnunderskrifterna. Enligt myndigheternas officiella siffror har Le Pen bara lämnat in 393 underskrifter och saknar alltså över 100 stycken.

Zemmour har också skurit ner i sitt utåtriktade kampanjarbete för att jaga underskrifter. Han uppges ha fått in 350 underskrifter och behöver därmed 150 till.

I skrivande stund är det bara sju kandidater som lyckats få in 500 namnunderskrifter. Ytterligare två kandidater ligger under 500 men med fler namnunderskrifter från etablerade politiker än Le Pen som alltså ligger på tionde plats vad gäller stöd från politiker och andra plats vad gäller stöd från allmänheten.

Premiärminister Jean Castex uppmanade i måndags alla folkvalda representanter som har rätt att stödja en kandidat med sin namnunderskrift att göra det, då bara cirka 10 000 av de över 42 000 som har rätt att göra det hittills har gjort det.