AFRIKA. I en sex timmar lång ljudinspelning går Jan Lamprecht igenom hans syn på konflikten mellan svarta och portugiser under Angolas självständighetskrig.

I det sex timmar långa avsnittet framkommer det att det finns en tro bland de vita i Sydafrika att svarta helt plötsligt kommer att attackera de vita överallt, de vita kommer då göra motstånd, trots sina enorma förluster och till slut genom ett mirakel att vinna konflikten. Det är denna analys som Jan Lamprecht utgår ifrån när han berättar om konflikten mellan européer och afrikaner i Angola mellan 1961-1974. Lamprecht synpunkter är att vita inte behöver dö i massor innan de kan slå tillbaka ett möjligt svart anfall.

Angolas självständighetskrig skiljde sig från andra självständighetskrig efter andra världskriget. Det började med att svarta kommunister attackerade de portugisiska farmarna och slaktade män, kvinnor och barn. Istället för att fly från Afrika började portugiserna att slå tillbaka. De portugisiska bönderna och nybyggarna utförde vedergällningsaktioner mot de svarta, inte bara de skyldiga utan även svarta som var oskyldiga.

Svarta som gått i skolan eller visade upp en viss förmögenhet kunde skjutas ihjäl i syftet att kapa av huvudet av den svarta intelligentsian och därmed de svartas ledarskap. Denna intelligentsian var ofta delaktig i upproret mot portugiserna. Likadan behandling kunde hövdingarna för olika stammar få om de ansågs vara fientliga mot portugiserna. Dessa aktioner utfördes oftast av bönderna och nybyggarna som var vansinniga av att deras familjer dödats och inte av armén enligt Lamprecht. Till sin hjälp hade portugiserna flera svarta allierade. Detta kommer sig bland annat av att Bantufolken hade krigat mot Khoisanfolken. I vissa fall fick portugiserna stoppa dessa stammars tilltänkta vedergällningsaktioner när de försökte att resa till norra Angola där stridigheterna utspelade sig.

Många svarta valde att fly till andra länder men släpptes sedan in igen för att ekonomin prioriterades främst och arbetskraften ansågs behövas. Detta trots vetskapen om att många av de svarta som flytt hade varit med och utfört massakrer mot portugisiska familjer.

Till slut avslutades kriget för Portugal då en statskupp hade utförts i landet. Lamprecht lägger också vikt vid hur många afrikaner som dödades jämfört med européer i konflikten. Något som enligt honom visar att vita klarar väldigt dåliga odds så länge de har en vilja att slå tillbaka andra folks aggressioner mot dem.

Lamprecht gästade det senaste Nordic Frontier där han berättade om sina efterforskningar och där hans ljudinspelningen kan lyssnas på.

 


  • Publicerad:
    2020-07-26 13:30