Dagens datum 21 september: Den 21 september 1939 skjuter medlemmar ur Järngardet ihjäl Rumäniens premiärminister Armand Călinescu i Bukarest. Detta som hämnd för tiotusentals fängslade och mördade nationalister av den rumänska regimen.

Armand Călinescu

Armand Călinescu

Armand Călinescu påbörjade sin politiska karriär i det rumänska Bondepartiet och valdes in i landets parlament år 1926. Efter en sammanslagning med det Rumänska National Partiet bildades det Nationella Bondepartiet och Călinescu steg i graderna i det nya partiet.

Det politiska landskapet i Rumänien var under 30-talet turbulent, som på många andra platser i Europa. En politisk makt att räkna med i landet var Järngardet, som hade grundats 1927 av Corneliu Codreanu. Det rumänska kommunistpartiet, som styrdes direkt av Stalin, hade också ett finger med i många oroligheter. Kommunistpartiet förbjöds under det tidiga 30-talet.

Armand Călinescu hade ansvar för massarresteringar av misstänkta kommunistanhängare, som organiserade gruvstrejker. Han kom också att beordra militären att öppna eld vid en strejk i Griviţa.

Armand Călinescu var en inbiten motståndare till Järngardet och han även en av personerna som kraftigast agiterade för att förbjuda organisationen. I december 1933 fattade den dåvarande premiärministern Ion Duca beslutet att förbjuda Järngardet. Endast ett par veckor senare slog gardet tillbaka när man avrättade Ion Duca. Ett stort antal medlemmar i Järngardet fängslades och en handfull mördades av polisen.

Trots den den brutala repressionen och förbuden som riktades mot Järngardet överlevde organisationen, och i valet 1937 blev organisationens parti, Allt för fäderneslandet, det tredje största partiet med 15,5 procent av rösterna. Kung Carol II, som hade en älskarinna av delvis judisk härkomst, motarbetade dock Järngardet och upplöste den 10 februari 1938 parlamentet och tog tillfälligt makten som kunglig envåldshärskare.

Senare i april samma år beordrade kungen att Codreanu skulle arresteras och natten mellan den 29 och 30 november det året mördades Codreanu och flera andra ledande legionärer på order av kungen. Tiotusentals medlemmar av Järngardet fängslades och mördades på order av Carol II. Vid denna tid var Armand Călinescu inrikesminister och ansågs som medskyldig till morden.

Corneliu Codreanu mördades av den rumänska regimen. Armand Călinescu ansågs vara av de skyldiga.

Corneliu Codreanu mördades av den rumänska regimen. Armand Călinescu ansågs vara av de skyldiga.

Det kungliga enväldet tog slut i mars 1939 då en ny regering bildades med Armand Călinescu som premiärminister. Han fick sitt ämbete framförallt tack vare sitt fanatiska motstånd mot Järngardet samt hans vänskapliga hållning till Storbritannien och Frankrike.

Efter krigsutbrottet mellan Tyskland och Polen ställde Călinescu den rumänska statens resurser till Polen förfogande och hjälpte bland annat till med att föra polska nationalskatter ut från landet. Armand Călinescu ska även ha varit inblandad i plan som den brittiska underrättelsetjänsten kläckt. Planen gick ut på att man skulle spränga viktiga oljefält i Rumänien för att beröva Tyskland dessa resurser.

Under ledning av Järngardets nya ledare Horia Sima skickades en tysk-tränad exekutionspatrull till Rumänien för att avrätta Armand Călinescu. Kommandot bestod av Dumitru Dumitrescu, Cezar Popescu, Traian Popescu, Ion Moldoveanu, Ion R. Ionescu och Ion Vasiliu. Gruppen kallades för Răzbunătorii (Hämnarna).

Tack vare en förrädare i gardet hade den rumänska polisen fått reda på planerna och förhindrade två avrättningsförsök.

Den 21 september satte sig Armand Călinescu i sin amerikanska lyxbil, en Cadillac. En kort bit från Cotroceni-palatset där Călinescu arbetade, hanns ekipaget ikapp av gardes-männen. Cadillacen prejades fast och männen hoppade ut med dragna vapen. Călinescu:s chaufför, Radu Andone, sköts när han klev ut från bilen för att se vad som pågick. Gardes-männen vände sedan sina vapen mot Armand Călinescu, som satt kvar och tryckte i baksätet, och tömde sina magasin. Över 20 kulor träffade Armand Călinescu som dog ögonblickligen.

Järngardet hade fått hämnd för sin mördade ledare och andra kamrater. Exekutionspatrullens deltagare tillfångatogs inom kort och avrättades av regimen, som efter att ha dödat männen visade upp kropparna och tvingade studenter att besöka de utställda liken.


  • Publicerad:
    2014-09-21 16:13