Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Veckans låt: Echipa Mortii (Järngardets dödspatrullers sång)

Av Redaktionen, 2017-10-20
redaktionen@nordfront.se

MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront sången Echipa Mortii, som sjöngs av det rumänska Järngardets dödspatruller.

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen@nordfront.se

Ärkeängeln Mikaels Legion, eller Järngardet som organisationen kom att kallas i folkmun, grundades den 24 juli 1927 i den rumänska universitetsstaden Iasi. Bakom organisationen stod den rumänske nationalisten och martyren Corneliu Codreanu och hans närmaste anhängare. Bakgrunden var stridigheter inom den nationalistiska organisationen Kristnationella försvarsförbundet, som Codreanu varit med och bildat några år tidigare.

Codreanu kom att bli Järngardets självklare ledare och hans person och föredöme ingöt mod och kampvilja hos organisationens män. som kom att kalla honom för Căpitanul, Kaptenen. Organisationens medlemmar blev kända som legionärerna.

LÄS MER: Corneliu Codreanu

Järngardet, eller Legionen som organisationen också kom att kallas, blev snabbt känd för sin fanatism och sin ihärdiga kamp mot Rumäniens fiender. Organisationen stod på en nationell, kristen och socialistisk grund och sympatiserade starkt med det nationalsocialistiska Tyskland som växte fram under samma tid.

Martyren Corneliu Codreanu gav sitt liv för den nationalistiska kampen. Bredvid honom ses Ärkeängeln Mikaels Legions symbol: Ett trippelkors som symboliserar ett fängelsegaller. Klicka för större bild.

Det var också det uttalade stödet för Tyskland och Adolf Hitler som ledde till att Järngardet förbjöds av den rumänska staten 1933, precis som Polisstyrelsen i Finland försöker att göra med Nordiska motståndsrörelsen just nu. Organisationen fortsatte dock att verka, trots starkt motstånd från makten, och i valet 1937 fick Järngardets parlamentariska gren Allt för fäderneslandet 15.5 procent av rösterna. Året därefter kom dock Rumäniens kung, Carol II, att upplösa parlamentet och tillfälligt ta makten över landet som envåldshärskare. Det var också kungen som i april 1938 beordrade att Codreanu och flera av hans närmaste man skulle fängslas. Natten mellan den 29 och 30 november kom sedan Codreanu och många av hans fängslade kamrater att mördas – ett dåd som Järngardet skulle komma att hämnas med besked.

LÄS MER: Järngardet

Inom Järngardet växte särskilt fanatiska grupper fram, vilka utförde de allra farligaste uppdragen, som kom att kallas ”dödspatruller”. Codreanu själv förklarade organisationens syn på döden med att legionärerna på alla sätt hade kommit till beslutet att acceptera och till och med ”omfamna döden”. Detta tack vare systemets stundtals intensiva förföljelser och trakasserier av legionärerna. ”Dödspatrull”, menade Codreanu, var ett uttryck för det beslutet, som också delades av samtliga legionärer. De unga männen var beredda att alltid kämpa framåt, även genom döden.

Legionen föredrar att stå enad även om den väljer fel väg. Om Legionen hamnar i helvetet, ska den fortfarande stå enad. Efter en framgångsrik erövring av helvetet, återvänder vi segerrikt. Det spelar ingen roll om vi vinner, förlorar eller offrar våra liv. Huvudsaken är att vi gör det tillsammans som en enhet av järn.

— Corneliu Codreanu

Veckans låt Echipa Mortii är en sång som dessa dödspatruller sjöng och som ger uttryck för legionärernas dödsförakt.

Låttext (svensk översättning):

Vi är dödspatrullen
Från Moldava kommer vi idag
Kastandes tärning med ödet
Antingen segrar vi, eller dör!
Kastandes tärning med ödet
Antingen segrar vi, eller dör!

Med oss bär vi vår fana
För vår nya heliga tro
På den står skrivet med blod
Segerns alla stordåd
På den står skrivet med blod
Segerns alla stordåd

I vårt land finns mycket lidande
Ty främlingen härskar över oss
En tiggare i sitt eget hem
Är den fattige rumänen idag
En tiggare i sitt eget hem
Är den fattige rumänen idag

Därför kämpar vi idag
Vi börjar med att avlägsna
Fäderneslandet från alla tjuvar
Så att äran kan återupprättas igen!
Fäderneslandet från alla tjuvar
Så att äran kan återupprättas igen!

Tillsammans med Kaptenen
Offrar vi gladeligen våra liv
På fiendens besegrade kroppar
Skall vi bygga ett nytt land
På fiendens besegrade kroppar
Skall vi bygga ett nytt land

Med ett leende på våra läppar
Stirrar vi in i dödens ansikte
Ty vi är dödspatrullen
Antingen segrar vi, eller dör!
Ty vi är dödspatrullen
Antingen segrar vi, eller dör!


  • Publicerad:
    2017-10-20 20:00