MÅNGKULTUREN Tidigt i morse detonerades en bomb utanför ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ett tjugotal personer har förts till sjukhus, flera med allvarliga skador.

Klockan fem i morse hördes en väldig explosion på Övre Husargatan i centrala Göteborg. Någon hade detonerat en bomb utanför ett flerfamiljshus.

Tre trapphus med fem våningar vardera har drabbats, berättar räddningstjänsten under den stora insatsen.

Explosionen följdes av en brand i byggnaden och det visade sig att det fanns många skadade.15 enheter från räddningstjänsten och 12 ambulanser kallades in.

Över 20 personer har förts till sjukhus, varav fyra stycken ska ha allvarliga skador, skriver Expressen. Även en brandman skadade sig under släckningsarbetet och fick föras till sjukhus.

Räddningstjänsten tror att explosionen skedde på en innergård. Polisens presstalesperson, Thomas Fuxborg, lanserar teorin om att detta inte var en ”naturlig” explosion.

— Vi tror att någonting exploderat som inte har naturliga orsaker, kommenterar han till Expressen.

Det motiv till sprängningen som presenteras i media är att det bor en polis i byggnaden som tidigare har vittnat mot gängkriminella i rättegångar. Något som tyder på att sprängningen kan ha varit en hämndaktion.

Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse och kommer att genomföra en teknisk undersökning på platsen så snart branden är släkt.

Tidningen Samnytt avslöjade under dagen att den polisman som tros ha varit måltavla för attentatet tidigare har vittnat mot två vänsterextremister. Detta i ett brottmål gällande narkotika och sprängmedel.

2019 spanade narkotikapolisen på de två vänsterextremisterna och vid ett tillslag hittade man narkotika såsom kokain, amfetamin och cannabis. Polisen anade dock inte att de skulle hitta sprängdeg, sprängkapslar och utrustning för fjärrutlösning av bomber.

Det beskrivs röra sig om två välkända figurer i den vänsterextrema miljön.