Dagens datum 13 juni: Denna dag föddes konstnärinnan Jenny Nyström, en av Sveriges främsta illustratörer. Hon är mest känd som den som gav jultomten ett ansikte, men hennes konst stannade inte enbart vid julkort.

Solskensflickan i Bo, Jenny Nyström 1922.

Solskensflickan i Bo, Jenny Nyström 1922.

Jenny Nyström föddes den 13 juni 1854 i Kalmar. Som åttaåring flyttade hon med sin familj till Majorna i Göteborg och vid 11 års ålder började hon på Göteborgs Musei-, Rit- och Målarskola (idag konsthögskolan Valand). Hon ansågs vara en begåvad elev och redan vid 15 års ålder började hon med oljemålningar.

Jenny Nyström - självporträtt.

Jenny Nyström – självporträtt.

Nyströms karriär inleddes när Viktor Rydberg skrev julsagan ”Lille Viggs äventyr på julafton” (1871). Jenny Nyström blev så inspirerad av berättelsen att hon på egen hand gjorde illustrationer till den. Två år senare, vid 19 års ålder, uppsökte hon Rydberg för att visa upp sina teckningar. Rydberg blev imponerad av Nyströms teckningar, som vittnade om ”säker hand, god inbillningskraft och förmåga att gifva själsuttryck åt de minsta figurer”.

Rydberg föreslog för Bonniers förlag att trycka boken med Jenny Nyströms illustrationer, men Bonnier sa nej till detta och berättelsen trycktes istället på ett annat förlag 1875. Idag har berättelsen tryckts i 15 upplagor och översatts till flera språk. Det var i denna berättelse som Jenny Nyströms tomte förekom för första gången.

1873 blev hon antagen till konstakademin i Stockholm och i slutet av sin utbildning, 1881, tilldelades hon som första kvinna kungliga medaljen för sin målning ”Gustav Vasa som barn inför kung Hans”. Samma år publicerades Rydbergs berömda dikt ”Tomten” för första gången i Ny Illustrerad Tidning. Jenny Nyström stod för illustrationen.

Gustav Vasa som barn inför kung Hans.

Gustav Vasa som barn inför kung Hans.

Jenny Nyströms första tomte.

Ur Viktor Rydbergs ”Tomten”.

Tack vare förstapriset vid konstakademins tävling kunde Nyström söka stipendium för vidareutbildning i Paris. Under perioden 1882-1886 befann sig Jenny Nyström i Frankrike där hon främst ägnade sig åt att måla naturalistiska motiv.

Tomte matar häst i stall.

Tomte matar häst i stall.

Samma år gavs barnboken ”Barnkammares bok” ut som blev den första svenska bilderboken med både text och bild. Detta var den första av många barn- och ungdomsböcker som Jenny Nyström illustrerade. Hon levererade bilder till inte mindre än 349 barnböcker och det sätt som hon kunde nå fram till barnen trodde hon berodde på att hon ”alltid älskat barn” och att hon hela livet mindes sin ”lyckliga barndom i den idylliska staden Kalmar”.

I Paris upptäckte Nyström den blommande vykortsmarknaden och föreslog för Bonnier att hon kunde illustrera julkort i Sverige. Bonnier ville dock inte heller denna gång veta av Nyströms illustrationer. Sitt första vykort gjorde Jenny Nyström 1887, motivet föreställde Askungen.

Julkorten är det som gjort Jenny Nyström känd ända än i vår tid, men hon har även illustrerat tidskrifter och en mängd olika böcker, inte sällan med fornnordiska motiv, så som Eddan, och med anknytning till den nordiska folktron. Hon var mycket folkkär på sin tid, främst på grund av sina barnböcker och julkort.

Jenny Nyström avled 1946, 92 år gammal, i Stockholm. I Kalmar läns museum finns en mängd originalmotiv av de tusentals verk som Jenny Nyström skapade under sin livstid.

Jenny-Nyström-tomte

jenny_nystrom_jul

flicka-med-getter

Flicka med getter.

Akvarellmålning av Jenny Nyström.

Akvarellmålning av Jenny Nyström.

påsk

Palnetoke förbereder sig för att döda kung Harald. Av Jenny Nyström år 1895.

Palnetoke förbereder sig för att döda kung Harald.

Hrolf krake.

Hrolf krake.

Frigg.

Frigg.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-06-13.


  • Publicerad:
    2018-06-13 00:00