VECKANS FILM Svensk Youtuber intervjuar säkerhetsexpert om gatuvåld.

Den svenske kampsportsprofilen Jesse Enkamp är känd för att resa runt och träna med och intervjua experter på olika kampsporter. Nyligen intervjuade han en före detta polisinstruktör som är känd som ”Icy Mike” och har en egen Youtube-kanal med självförsvarstips.

Mike säger i intervjun att poliser och gatufighters behöver ha samma tekniska färdigheter för att vara bra på det de gör och går sedan igenom lite fördomar och missuppfattningar kring gatuvåld och självförsvar. Bland annat betonar Mike att många kampsportstekniker är effektiva i ett gatuslagsmål och att man inte bara kan klara sig med ”fula knep” som att sparka mot skrevet, peta i ögonen och liknande. Man måste också kunna slå, sparka, brottas och försvara sig, vilket man i olika utsträckning kan lära sig genom olika kampsporter.

En annan sak Mike invänder emot är att man alltid ska springa från beväpnade fiender. Det kan fungera i vissa situationer, men i andra fungerar det inte på grund av omständigheterna och därför måste man träna på det för att kunna vara beredd på sådana situationer. Även här har man nytta av kampsportsträning där man tränar på att kontrollera motståndarens armar.

Slutligen visar Mike en del självförsvarsknep som poliser brukar använda sig av, bland annat den vanliga posen med ena handen vid magen och den andra mot hakan som poliser brukar inta för att kunna försvara sig mot oväntade angrepp.