SD och Tidöpartierna skär ner den fria tandvården – men inte för illegala invandrare
2024-09-07 17:00
USA. Joe Biden leder i opinionsundersökningarna med 16 procentenheter mot Donald Trump. Biden försöker slippa vidare debatter mot honom genom att hänvisa till att Trump är coronasjuk.
CNN i USA meddelar att Demokraternas presidentkandidat Joe Biden nu leder i opinionsundersökningarna mot sittande president Donald Trump med 16 procentenheter. Det är det största försprånget under årets mätningar.
Trots att de flesta kommentatorer, utom majoriteten av agendajournalister, ansåg att Donald Trump vann höstens första valdebatt mot Joe Biden, säger Biden att han ser fram emot en ny debatt mot Trump ”om det är möjligt”.
Eftersom Trump rapporterats coronasjuk, vill Biden inte träffa honom alls, och han sade att de inte bör hålla en debatt så länge Trump är sjuk. Biden vill därför säkerställa att debatten kan föras på ett säkert sätt.
Vilket sätt som är ”säkert” spekulerade Biden inte i. En lösning skulle kunna vara att hålla debatten över internet, en lösning som också lanserats som ett säkert sätt för allmänhetens ”personmöten” under coronakrisen.
Då skulle både Biden och Trump dessutom lättare kunna ta hjälp av tekniska lösningar och hjälp av assistenter som i realtid lotsar debattörerna att säga de rätta sakerna och på rätt sätt utan att detta märks av tv-tittarna, för att framstå som maximalt politiskt attraktiva för väljarna.
Men man kan också tänka sig lösningar i form av glasskydd eller burar, likt dem som används i frågesportsprogram.
Eftersom Bidens personliga rekordsiffra publicerats efter debatten mot Trump den 30 september, kan en sådan lösning vara bra för Biden och för de vänsterkantrade massmedierna som gärna rapporterar om eller skapar sin kandidats massmediala framgångar.
Vi har hört det förr
När nyhetsbolag presenterar en politisk kandidat som populär, tenderar det att öka den populariteten ytterligare. Därför finns ett incitament för agendajournalister att hävda en kandidats stora popularitet, vare sig de ljuger eller talar sanning.
Inför presidentvalet 2016 meddelade CNN triumferande till och med på själva valdagen, att Hillary Clinton hade 90 procent chans att vinna mot Donald Trump. Det var efter en analysmodell utförd av Moodys. Princeton Election Consortium hävdade att Clinton hade 99 procents chans att vinna.
När Trump ändå utsågs till president, utlystes en informell företagssorg inom CNN, liksom inom många andra vänsterpolitiskt färgade företag, såsom Google.
Problemet med opinionsundersökningarna i USA är att de bara mäter folkets röster, för det är elektorsrösterna som väger tyngst. Därför kan folket rösta fram en president som inte utses som vinnare i valet, eftersom elektorerna har valt en annan kandidat.
Detta hände Hillary Clinton, som precis enligt undersökningarna vann folkets röst med god marginal. Elektorsrösterna valde dock Trump med en sådan marginal att han därför blev president.
Samma sak hände mellan Al Gore och George W. Bush år 2001. Det kan hända i år igen. Därför är opinionsundersökningarna mindre intressanta i USA: De kan fungera som propagandaverktyg, men säger mindre om vem som blir president.
Debatt i natt
I natt klockan 03.00 svensk tid hålls en direktsänd debatt mellan vicepresidentkandidaterna Kamela Harris och Mike Pence.
Redan två dagar före valdebatten sade Bidens vicepresidentkandidat Harris tvetydigt att de – det vill säga hennes parti Demokraterna – inte skulle låta ”Trumps infektion” sprida sig till Högsta domstolen (HD).
Kommentaren gällde republikanernas främsta kandidat till den lediga stolen i HD, efter att den judiska demokraten Ruth Bader Ginsburg dött, och var inte på något sätt en tydlig referens till coronasmittan eftersom det då ännu inte hade meddelats att Donald och Melania Trump hade testats positivt för corona, något som nu kan kännas som en tanke. Biden använder själv nu referenser till coronasjukdom i spelet om valkampanjen.
Joe Bidens duglighet som president under de kommande fyra eller åtta åren har ifrågasatts, på grund av hans höga ålder och på hans framträdanden som inte sällan kallas förvirrade. Skulle Biden bli president, är han den äldste man någonsin att tillträda presidentposten. När han då svärs in, skulle han vara 78 år gammal.
Harris, som själv var presidentkandidat för Demokraterna innan hon i december 2019 föll ifrån på grund av bristande stöd för henne, har av vissa analytiker bedömts vara utsedd att klättra upp på presidentposten via bakdörren genom att ersätta den skröplige Biden ”när” han har vunnit valet i november.
Trumps sjukhusvistelse på grund av coronan har kommit lägligt, inte bara för Biden och Harris. Under de senaste dagarna har Trumps vicepresident Mike Pence tagit en stark massmedial roll i USA. Det neokonservativa Fox News som stödjer Trump och Pence i valet, skriver att han med kraft och ett ”aggressivt schema” nu inför nattens debatt har tagit rodret över republikanernas politik.
Pences nya krafttag inom ramen för republikanernas valplattform ger partiet en propagandistisk skjuts inför nattens debatt. Vi kan förmodligen vänta oss att Trump efter nattens debatt och efter några dagar då massmedierna tappat intresse för nattens debatt, snart blir så pass frisk att han kan ”satsa allt” inför slutspurten mot valdagen.
Under debatten i natt ska vice presidentkandidaterna enligt uppgift ha plexiglasskivor som coronaskydd, liknande dem som numera är normalt även i kassorna i svenska butiker. Detta kan också bli en lösning för en mer traditionell debatt mellan Biden och Trump, än att använda internetplattformar.
Demokraterna beredda ta över – om elektorerna tillåter det
Flera tidningar i USA har meddelat att Bidens anhängare tror att Kamala Harris är mer redo att ta över efter Biden än vad Pence är i förhållande till Trump. Detta enligt ännu en av alla oräkneliga opinionsundersökningar.
Eftersom ett av syftena med opinionsundersökningar inte sällan är att påverka opinionen till förmån för beställarens önskemål, då opinionsundersökningarna blir en sorts lobbyverktyg, finns det fler än en elak tunga i USA som tror att Demokraterna planterar idén hos väljarna att Harris faktiskt ska bli landets första kvinnliga president.
Harris har under de senaste sex åren varit gift med juden Douglas Emhoff, som arbetar hårt för att stödja och lyfta fram sin hustru till presidentposten, inte minst genom att utnyttja de viktiga sociala medierna, i vad public service-bolaget PBS i USA kallar ”ett oändligt stöd för sin hustrus karriär”.
Kamala Harris talade själv i september om den kommande Harris-administrationen. Ännu mer häpnadsväckande var att det gjorde även Joe Biden själv.
Detta har fått vatten på kvarn hos konspirationsteoretiker som anser att Harris planeras ska bli president genom att utnyttja, men inte bryta mot, regeringsbildningens regler.
Debatten mellan Kamala Harris och Mike Pence kan ses i natt på den statliga webbkanalen C-span.