VETENSKAP. En planet som påminner mycket om jorden har upptäckts. Forskare tror att det kan finnas förutsättningar för liv på denna planet som ligger 4,2 ljusår bort.

proximab

Ett internationellt lag av forskare har upptäckt en planet som påminner mycket om jorden och man tror att den kan ha förutsättningar för liv. Planeten i fråga finns 4,2 ljusår bort från solens närmsta granne, det vill säga dvärgstjärnan Proxima Centauri.

Den nyligen upptäckta planeten har fått namnet Proxima b och har i det närmaste lika stor volymmassa som jorden. Ytterligare likheter med jorden är att Proxima b håller ungefär samma temperatur vilket i sin tur antyder att det kan finnas vatten på planeten. En skillnad är dock att den nyfunna planeten hela tiden vänder samma sida mot sin stjärna, varför det alltid är natt på den andra sidan. Det är dock inget som hindrar att det skulle kunna finnas liv där.

— Det är helt fantastiskt. Det som är förvånande är att den är så lik jorden, med tanke på att det är den närmaste planeten vi har i ett annat solsystem, äger Anders Johansen, planetforskare vid Lunds observatorium.

Avståndet till Proxima b är 4,2 ljusår från jorden, vilket är lika med fyrtio biljoner kilometer. Med dagens teknik skulle det ta 70 000 år att ta sig dit.

— Vi måste upp i tio procent av ljusets hastighet innan vi kan ta oss till sådana platser. Då kan vi klara det på knappt 50 år, säger Johansen.

Planeten upptäcktes med hjälp av spektografer vid Europeiska sydobservatoriets teleskop i Chile.

Källa:
Jordlik planet bara fyra ljusår bort


  • Publicerad:
    2016-08-25 14:50