ENGLAND. Queen-gitarristen Brian May anser att beslutet om att skjuta 5000 grävlingar i England är detsamma som folkmord. Judiska grupper har nu protesterat mot detta då de anser att de har ensamrätt på ordet folkmord.

Brian May visste inte att judarna har patent på vissa ord.

Brian May visste inte att judarna har patent på vissa ord.

Ett beslut om att skjuta 5.000 grävlingar i västra England har väckt heta känslor. En av dem som protesterat är Queen-gitarristen Brian May som i en kommentar beskriver det hela som ”genocide in the countryside” (folkmord på landsbygden).

Det dröjde inte länge innan judiska grupper reagerade. Rabbi Anna Gerrard från Gloucestershire Liberal Jewish Community säger att ordet folkmord för det första används i fel kontext då ordet ”från etymologisk synpunkt” handlar om ”dödandet av människor” och inte djur. Efter att ha undervisat Brian May på den punkten gör hon en egen tolkning av hur ordet ska användas. Eftersom många kopplar ordet till judarna kan man inte använda det i vilka sammanhang som helst, anser Gerrard:

Utifrån ett judiskt perspektiv får det folk att tänka på Förintelsen, i vilken inte enbart människor dödades utan också avhumaniserades för att göra dödandet mer acceptabelt.

Detta följs av en varning till Brian May: ”Framför allt tror jag att högprofilmänniskor måste vara försiktiga när de tar ett ord som det ur sitt sammanhang…”

Jenny Silverstone, ordförande i Cheltenham Hebrew Congregation, tycker inte heller om Mays ordval. Hon säger att hon kan förstå att Brian May känner för grävlingarna men att judarna tar illa upp om ordet folkmord används i ett sammanhang som inte passar dem: ”Förintelsen var en fruktansvärd sak. Jag kan förstå om våra medlemmar är upprörda över det illa valda användandet av ordet folkmord.”

Samma sorts argumentation använde sig judiska grupper av när de utförde lobbying mot den turkiska staten om att inte erkänna folkmordet på armenierna. Israels forna utrikesminister, Shimon Peres, uttryckte saken vid ett turkiskt statsbesök 2001: ”Vi avvisar försök att göra jämförelser mellan Holocaust och de armeniska anklagelserna.”

Källa:
Queen guitarist Brian May angers Jews by describing cull of 5,000 badgers as ’genocide in the countryside’


  • Publicerad:
    2013-09-13 16:38