INRIKES. En judisk man uppger sig ha blivit misshandlad i centrala Göteborg under onsdagen. Enligt egen utsago ska en grupp personer ha skrikit ”judejävel”, innan de gick till attack.

Jude på promenad. Foto: CC public domain.

En judisk man berättar för den judiska tidningen Dagens Nyheter, om hur han blivit misshandlad i centrala Göteborg. Enligt en närstånde till mannen skedde detta i närheten av Avenyn, då han var på väg till ett möte.

Plötsligt dök en grupp personer upp och skrek ”judejävel”, innan de slog ner juden, som också bar en kippa på huvudet. Polisen har inlett en förundersökning om en misstänkt misshandel.

Mannen som angreps har efter händelsen fått traumahjälp hos judiska församlingen i Göteborg.

Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, menar att händelser som denna beror på en ökad antisemitism, i synnerhet på grund av Israels terrorbombningar av civila i Gaza.

— Vi har sett en kraftig ökning i samband med konflikten mellan Israel och Palestina. Men att en person som bär judiska attribut blir fysiskt attackerad på öppen gata är verkligen ett lågvattenmärke, säger Verständig till DN.

— Det finns absolut en stor oro bland många när det gäller antisemitism. Rapporterna vi får in gäller inte bara Sverige utan även USA, Kanada och andra europeiska länder, beskriver han vidare.

Man kan konstatera att antisemitism, det vill säga, kritik mot judisk makt-rörelsen ökar i hela västvärlden.


  • Publicerad:
    2021-05-27 23:00