I dagarna släpptes nomineringarna till Oscarsstatyetterna 2013. Filmbranschen i allmänhet och Hollywood i synnerhet domineras av judar och detta visas även i antalet nomineringar som judiska regissörer och skådespelare tilldelats.
oscar_statues
Den välkände judiska regissören Steven Spielbergs film ’Lincoln’ blir inför årets prisutdelning nominerad till inte mindre än tolv statyetter. Filmen ’Lincoln’ handlar som titeln avslöjar om den amerikanske presidenten Abraham Lincoln som tjänstgjorde under åren 1861 – 1865 och ledde nordsidan under det amerikanska inbördeskriget. Han spelas i filmen av den halvjudiske Daniel Day-Lewis som nomineras till bästa manliga huvudroll. Vidare i samma kategori nomineras även juden Joaquin Phoenix för sin roll i filmen ’The Master’.

I kategorin bästa manliga biroll nomineras Alan Arkin, som tidigare vunnit Oscar i samma kategori, för sin roll i filmen ’Argo’ som handlar om ett gisslandrama i Iran där sex amerikanska diplomater skulle fritas. Baserad på en sann händelse från 1979.

Som nämnt tidigare så är regissören Spielberg nominerad. I kategorin bästa regissör får han tävla mot bland andra Benh Zeitlin, judisk på sin fars sida och bland de yngsta regissörer någonsin som nominerats. Zethlin har regisserat filmen ’Beasts of the southern wild’ som i sin tur är nominerad till fyra statyetter.

Kategorin bästa kvinnliga skådespelerska bjuder inte på någon judinna, men den favorittippade Naomi Watts pojkvän Liev Schreiber är judisk och de åkte tillsammans till Israel 2009 för familjesemester där de bland annat passade på att plantera träd för den sionistiska organisationen JNF.

De judiska producenterna Harvey och Bob Weinstein radar upp 13 nomineringar till galan i februari, bland annat för den av Nordfront tidigare omnämnda filmen ’Django Unchained’ som hyllar mord av vita.

Annat noterbart är att ingen film i år berör ”Förintelsen” samt att två av fem filmer nominerade för bästa dokumentär handlar om konflikten mellan Israel och Palestina. Båda filmerna är israeliska. Filmer som handlar om ”Förintelsen” brukar annars vara en garant för en Oscarsstatyett, ett faktum som det skämtas om i filmen nedan:


  • Publicerad:
    2013-01-13 19:26