Jamie Foxx, en svart skådespelare från USA, känd från bland annat filmer som Any Given Sunday och Jarhead, är aktuell för en ny film. Nordfront har tidigare rapporterat om filmen, Django Unchained, som är regisserad av Quentin Tarantino, regissören bakom den sinnessjuka filmen Inglourious Basterds.

Django Unchained handlar om en negerslav, spelad av Foxx, och utspelar sig före amerikanska inbördeskriget. Slaven bryter sig fri och ger sig ut på ett hämndlystet äventyr tillsammans med en prisjägare för att rädda sin slavfru och döda vita människor. I filmen får Leonardo Di Caprio spela en ond vit plantageägare som har slavar.

Inför den amerikanska premiären i slutet av månaden är nu Foxx ute och marknadsför sin film och blir i sedvanlig tradition inbjuden till en mängd pratshower i amerikansk tv. I ett av programmen, Saturday Night Live, ett direktsänt humorprogram på bästa sändningstid med mångmiljonpublik varje vecka, spred han sitt hat mot vita människor. Foxx höll en monolog där han i stort sett endast pratade om ras och i synnerhet hur bra den svarta rasen är. Här följer ett par utdrag ur hans monolog:

”Jag är svart och jag är klädd helt i svart eftersom det är bra att vara svart. Svart är det nya vita.”

”Jag spelar en slav. Hur svart är det? Och i filmen jag var tvungen att bära kedjor. Hur ’whack’ är det? Men var inte orolig för det eftersom jag bryter mig ur kedjorna, jag bli fri, jag räddar min fru och jag dödar alla vita människor i filmen. Hur grymt är inte det?

Han fortsatte i sin monolog även att påpeka hur svart Obama är, eller rättare sagt, kommer att bli under nästa mandatperiod de fyra kommande åren. Han menade på att under de förra fyra åren var det den vita sidan av den rasblandade presidenten som styrde. Nästkommande år ska det vara ”den svarta sidan, den häftigare sidan”. Han skämtade om att presidenten ska döpa om sig till Barack Dikembe Mutombo Tupac Mandela Hussein Obama X och att han skulle göra allting svart.

Jamie Foxx fick efter sin monolog hård kritik på det sociala nätverket Twitter där majoriteten upprördes av hans utspel. Däremot hyllades han av andra negrer, bland annat av Oprah Winfrey, av Forbes utnämnd till en av världens mäktigaste kvinnor.

Relaterat:

Jamie Foxx: It’s “great” to “kill all the white people”

Backlash to Jamie Foxx’s racist comments during SNL monologue


  • Publicerad:
    2012-12-10 23:00