HOLLYWOOD. För att tysta sina offer och ta reda på vilka journalister som visade intresse för hans sexualförbrytelser nyttjade Hollywoodjuden Weinstein före detta Mossadagenter.

Harvey Weinstein.

Det var efter flertalet anklagelser om sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter från skådespelerskor som den judiske Hollywoodmogulen Harvey Weinsten hamnade i rampljuset tidigare i oktober. Nya uppgifter gör nu gällande att Weinstein ska ha försökt förhindra att övergreppen blev kända genom att bland annat hyra in före detta agenter från den israeliska säkerhetspolisen Mossad.

Det är tidningen The New Yorker som avslöjar att Weinsten ska ha anlitat advokater och privatdetektiver med bakgrund i Mossad. Dessa ska fått i uppdrag att förfölja offer och journalister, med målet att samla in information och förhindra att övergreppen offentliggjordes.

Weinsteins israeliska agenter ska från och med hösten 2016 ha samlat in privat och känslig information om ett stort antal personer, för att utifrån denna sammanställa psykologiska profiler. Under falsk identitet ska de före detta Mossadagenterna ha uppsökt offer och journalister för att försöka ta reda på vilka av offren som eventuellt skulle kunna tänkas tala med pressen.

Skådespelerskan Rose McGowan är ett av de offer som ska ha blivit uppsökt av en tidigare Mossadofficer, som agerade under falsk identitet.

— Alla ljög för mig, hela tiden. Jag har levt i ett spegelhus på tivoli, berättar hon om Weinsteins agenter.

I Weinsteins kontrakt med det privata underrättelseföretaget Black Cube, som grundades och drivs av framförallt före detta israeliska underrättelseagenter, samt ett företag som sysslar med riskanalyser vid namn Kroll, stod det att målet med verksamheten var att förhindra att övergreppsanklagelserna offentliggjordes.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.


  • Publicerad:
    2017-11-08 15:30